Енологът Димо Хаджиев представи новите реколти вина на ВИ''Тера Тангра''

Ябълково вино , Apple wine by Terra Tangra - най новият продукт на избата.

Дегустации

Винарска изба Тера Тангра е разположена по югозападните склонове на Сакар планина по поречието на река Марица в Тракийската низина. Избата е специализирана в производството на селектирани червени, розе и бели вина от различни сортове в ограничени бутикови серии, Вината се произвеждат от грозде от собствени лозови масиви, разположени върху 350 хектара . Условията за отглеждане на качествено грозде в района са повече от отлични. Многото слънчеви дни в годината, постоянният вятър и оскъдни валежи, в едно с южното изложение на лозята, води до висок температурен градиент. Към него се прибавя и плиткия почвен хоризонт, който в дълбочина преминава в декомпозиран гранит. Всички тези показатели комплексно дават основание на специалисти да смятат, че областта Южен Сакар е сред най-успешните  винарски тероари в България. Част от лозовите масиви са сертифицирани био, ето защо през 2020 година собствениците на Тера Тангра решават да създадат нова винарска изба стил Шато за преработка на 100% билогични и натурални продукти – вино от грозде и вино от ябълки от региона. Избата се намира в непосредствена близост до лозята в местноста Тойкона, село Българин в Сакар планина.

Технологията за преработка следва естествените природни процеси, запазване на натуралния и естествен вкус на виното. Използван е природния наклон на терена – повечето от процесите са по гравитачен път, част от винарната е вкопана в скалите с цел естествено поддържане на ниска температура по време на ферментация, бистрене и съхранение.

Ябълково вино , Apple wine by Terra Tangra - най новият продукт на избата.

Ябълките се нарязват на малки късове, нежно се притискат и се отделя само първия най-фин и качествен сок от тях . Рандемана е изключително нисък, за да се запази най-свежата плодова част на ароматите, да се запази бледия зелен нюанс на виното и да се извлекат фините пектини от ябълките. Ферментацията протича в специални тронконични неръждаеми съдове при ниска температура. След края на ферментацията виното се ставя в покой, за да може по естествен път да се разградят пектините, отделят утайките и да се избистри виното. Прекрасно предложение за горещите летни дни и вечери!