„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“
Галилей

Магията на шампанското и шампанизираните вина

2009-09-08 16:20:28

“Бургундските вина те карат да мислиш за лудории, вината от Бордо те карат да говориш за тях, а Шампанското те кара да ги правиш.”

Откривайки сезона на винените дегустации, с любезното домакинство на Ristorante italiano Pizza Rado, членовете на Българската Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите се потопихме в магията на Шампанското и шампанизираните вина.

Дегустирани бяха следните вина :

Естествено пенливо вино Брут МАГУРА /виното бе предоставено от фирма Профтрейд/

Всяка бутилка от това вино е произведена ръчно по класическия традиционен метод. Бутилките отлежават при постоянна температура в пещерата Магура

Естествено пенливо вино розе Брут Е.Миролио /виното бе предоставено от Винарска изба Едоардо Миролио/

100 % Pinot noir

отлежаване миним ум 18 месеца с дрождите.

Milesime Reserva Brut Juve y Camps /виното бе предоставено от фирма Winebox /

100% Chardonnay

Отлежаване 30 месеца

Reserva de la Famiglia Brut nature 2004 Juve y Camps /виното бе предоставено от фирма Winebox/

33% macabeo , 33% xarel-lo, 34% parellada

Отлежаване 40 месеца

CAVA означава „изба” на каталунски, но кава е и вид пенливо бяло вино или розе, испанският еквивалент на шампанското. За пръв път cava се произвежда през 1872 г. За да се избегнат противоречия с французите, наименованието „кава” се дава на качествените пенливи вина от Испания със запазено наименование за произход - DO Cava.

В пирамидата на пенливите вина тя стои непосредснтвено под шампанското.

Не случайно някои я наричат „кралицата”, като се има предвид, че шампанското е „кралят” на пенливите вина.

За столица на кавата се счита градчето Сант Садурни Д’аноя, което се намира в регион Пенедес, Каталуня, на 40 км югозападно от Барселона.

Първият белег, по който най-лесно можете да различите дали това е качествена CAVA, е като погледнете тапата на една вече отворена бутилка – четириъгълната звездата от едната страна на корковата тапа. Тази звезда е знак, че това е качествено пенливо вино с гарантирано наименование за произход, направено по класическата технология.

CAVA се прави от сортове– macabeo, parellada и xarello. Макабео дава свежестта и киселините, пареяда дава тялото, а ксарелло дава ароматите и финеса.

Други сортове, от които може да се прави CAVA са chardonnay и pinot noir /розe/

Жуве и Кампс е фамилна изба, която съществува от 1796 г. Първоначално те правят бели вина. През 1921 година е произведено първото пенливо вино под бранда Жуве, зад което начинание стои Тереза Кампс, съпруга и пламенен бизнес партньор на сина на основателя на избата. В нейна чест компанията се преименува на Жуве и Кампс.

По-късно техните синове допринасят за развитието на винопроизводството в района, като първи въвеждат въздушното пресиране и контрол на температурата на ферментацията, два фактора от изключителна важност за производството на висококачествена кава. Така Juve y Camps придобива висока репутация и се нарежда сред най-престижните производители.

Жуве и Кампс притежават 500 ХА собствени лозя в три имения. Произвеждат 3 000 000 бутилки кава годишно, и са от бутиковите производители на кава.

Изцяло ръчен гроздобер, произвеждат само резерви и гран резерви. Кавите на Жуве и Кампс се правят от свободно потичащ гроздов сок, без пресиране.

CAVA се съчетава прекрасно с всяка морска храна – скариди, миди, октоподи, лобстери... и това е съвсем естествено, защото кавата се ражда близо до морето. Тя е едно от малкото вина в света, която може да придружава цялото ви меню – от стартера до десерта. Розетата са перфектни за паста, риба и азиатска храна. CAVA може да пиете и с десерта, както и с пресни плодове.

Marques de la Cour rose Ackerman-Remi Pannier /виното бе предоставено от фирма Bibendum/

купаж

шампанизирано вино от областа Loire France

Champagne Louise de Sacy Brut originel 67 % /виното бе предоставено от wine shop Bon Vivant – Пикадили парк /
67% pinot noir 30 % chardonnay 3% pinot meunier

Винарната Louise de Sacy се намира на 20 км. oт Реймс в ‘’сърцето’’ на "Grand Regions" of Champagne - La Montagne de Reims.

Историята на Champagne Louise de Sacy започва през 1633 година и продължава вече дванадесет поколения. Днес Champagne Louise de Sacy е посланник на уникалния френски вкус по всички континенти

Шампанското е единственото и неповторимо вино, както никое друго, с което отбелязваме празниците в живота си – рожден ден, сватбено тържество, раждането на дете, настъпването на Новата календарна година.

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.