14.01.2010

Българската Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите навършва една година от учредяването си.

На първи февруари БАСВ ще отбележи своята първа годишнина - организация, обединяваща винопроизводители, винолюбители и ресторантьори с идеята да се повишава винената култура на българина и потреблението на вино.

Новини

Уважаеми колеги и приятели,

На първи февруари БАСВ ще отбележи своята първа годишнина - организация, обединяваща винопроизводители, винолюбители и ресторантьори с идеята да се повишава винената култура на българина и потреблението на вино.

Държава с традиции в света на винопроизводството, каквато е България, в последните години ‘’старада’’ от липса на култура на винопотреблението. Сред разнообразието от търговски марки вина, за потребителя е трудно да се ориентира, кое е виното, подходящо за него. Виното е продукт на личностна изява, то отразява чувството за естетика и настроение на този, който го е направил и на този, който ще го консумира. Всяко вино има своя собствена "физиономия" и облик.

Дейността на БАСВ през изминалата година включваше тематични дегустации, изграждане на знания по история на виното, винените сортове и тероарните вина, съчетаване храна и вино, дегустаторски умения.

БАСВ се стреми да иформира своите клубни членове за новите тенденции във винопроизводството и да ги ориентира в новите продукти на пазара, да задоволи емоционалните им нужди и потребности.

Културата на масата винаги е отражение на духа на времето, претърпява промени и намира, също като изкуството, различни характеристики във всеки момент. А общуването между нас чрез виното е предизвикателството, което е изключително сложно и мотивиращо, защото изисква не само професионални умения, но и създаване на атмосфера за неповторимо изживяване.

Дегустацията на вино е преди всичко субективен процес, но винаги е по-добре, когато имаме познания в тази област, колкото сме по-образовани, толкова по-добре. Само че не винаги това е гаранция, затова най-добрият начин е да опитваме, да дегустираме. Колкото повече опитваме, толкова повече се образоваме и толкова повече удоволствие изпитваме от виното. Има много трикове, отнасящи се до винената дегустация, има и много начини да опознаем виното, но оценяването и радостта от споделеното - това е пътят на ценителя.

УС на БАСВ кани всички свои членове, партньори и съмишленици да отбележим заедно годишнината от учредяването на Българската Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите

Място: Гранд Хотел Димят
Дата: 30 януари 2010
Начало: 19.30 часа
Куверт: 30 лв.
Дрес код: официално облекло