„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“
Галилей

Факт е първото ревю на българско вино от Паркър

2010-04-16 11:01:23

Както вече единствено DiVino писа, Робърт Паркър дегустира в средата на март в Бордо три вина на новата изба на Телиш - Кастра Рубра.

Както вече единствено DiVino писа, Робърт Паркър дегустира в средата на март в Бордо три вина на новата изба на Телиш - Кастра Рубра. Самият той лично дегустира само Бордо, Рона и Калифорния. В априлския си материл Springtime in Bordeaux (Пролетно време в Бордо), Робърт Паркър, редом с дългоочакваното резюме на сочената за изключителна 2009 година в най-важната френска област, е направил и ревю на четири вина извън програмата си, които са го впечатлили. Ето какво пише той:

"Страстта ми към виното ме отведе на дегустация на някои особени вина, както и на вина от малко познати области, и тук съм събрал малко, тъй като си мисля, че читателите може би ще ги потърсят. Първото е 2008 Via Diagonalis - Castra Rubra, бленд от мерло и каберне совиньон от България. Производителят сега ще решава кой ще бъде неговия вносител в САЩ, но виното е много добра сделка за цената, която разбрах че ще е около 10 долара. Без да е сделка, но пък очарователно бе едно вино от Ливан - 2006 Domaine Wardy Private Reserve. Крайната цена е около 50 долара и е отличен бленд от каберне совиньон, мерло и сира. Естествено Ливан не е най-лесното място в света за правене на вино, но точно това ще може да съзрява сигурно 20 години.

Едно от любимите ми бели сухи вина, което се продава около 20-25 долара, има най-грозното име. Нарича се La Grande Clotte. Натурално бяло Бордо, направено от совиньон с доста мускадел (което му придава екзотичен характер на тропически плод) и докосване от семийон, то е продукт на брилянтните съпрузи уйанмейкъри Дани и Мишел Ролан, и като качество може да се състезава със сухи бели от Бордо на двойна или тройна от тази цена. Реколта 2007 е разкошно сухо бяло!

От Калифорния Opus One е може би сред най-познатите и агресивно маркетирани вина. То някак си не доживя своя "бляскав" имидж, но 2007 реколта е най-финото вино, което са правили може би от три десетилетия. Естествено 2007 беше прекрасна година за кабернето в Напа вали, но това вино е красавица.

Е, пролет е, желая ви успех и приятни моменти с моите репортажи. Навън има много страхотни вина, доларът изглежда се покачва и ако избирате внимателно има доста супер сделки.

Желая ви всичко най-добро във виното и в живота,
Робърт М. Паркър Дж., април 2010"

В неговия сайт eRobertParker.com има оценки на общо девет наши вина, между които са Катаржина - Katarzyna Reserve (89), Encore сира (88) и Question Mark 2007 (88); Беса Вали - BV (87-89), Enira Reserve 2006 (87) и Enira 2006 (84); Домейн Бойар Vini каберне совиньон (84) и Vini мерло (82), както и мускат отонел от Търговище (85).

Източник: divino.bg

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.