23.11.2010

Сомелиери извадиха от избите редки вина

Редки отлежали вина извадиха от колекциите си варненски сомелиери, които се събраха в сряда вечерта в "Дарзалас".

Статии

Интериорът на стара изба, съхранен във винарната на Клуб Варна, беше отличен декор за "древните" бутилки.

Рекламният бос Георги Филипов дари на колекцията в "Дарзалас" 12 вина със специалния етикет на личната му енотека. Всички те са произведени между 1987-а и 2002-а година. Сред бутилките беше и една с любимото вино на Филипов - еликсир от Каберне Совиньон, специално създаден за агенцията му "Фил" през 2000-та година по повод златния медал за качество, спечелен на изложение в Париж.

Сашо и Чавдар Генчеви се включиха с една от първите произведени бутилки на Уникато Дамяница - наистина много рядка серия.

Няколко интересни френски вина предостави сомелиерът на ресторант "Мусала" във варненския хотел "Лондон". Както и бутилка от "Кулата на виното" - лимитирана серия от 7000 бутилки Свищов Тауърс, произведена през 1999 г.

Участието на енотеката на ресторант "Романс" беше белязано от уникалната последователност на 3 мавруда на Асеновградската изба от 1983, 1987 и 1989 г., допълнени с Каберне совиньон от 1985, 1986 и 1987 година от същия регион. Колекцията участва във "Вечерта на сомелиерите" със специалната благословия на собственика Пламен Андреев.

Най-интересно беше участието на Христо Теохаров, представен като доайен на винарството в България. Той започнал да се занимава с това още през 1963 г. като минал през всички нива на занаята - от мияч на бъчви и носач на джибри до технолог в голяма изба в Германия, в която 14 работници под негово ръководство бутилират 1 млн. бутилки на ден от 2020 сорта вино от 36 страни по света. За колегите си от Клуб Варна той беше донесъл Мавруд от 1940 и 1964 г., както и първото шампанизирано българско розе "Звездица", произведено във варненския винпром след разработка на Теохаров. Той добави към колекцията на "Дарзалас" и рядка синя бутилка с вино. Негов беше и оригиналният финал на официалната част от сомелиерската сбирка - Френска молитва за виното: "Господи, дай ми дълъг живот, не много работа, жени от време на време и вино по всяко време"...

Източник: www.varnautre.bg