„Бог е създал водата — а човекът създал виното.“
Виктор Юго

Изкуството да си сомелиер

2011-01-11 12:51:47

Мнозина навярно си мислят: какво по-хубаво от това да си сомелиер, плащат ти, за да дегустираш качествени вина?! Да, но не е съвсем така.

Мнозина навярно си мислят: какво по-хубаво от това да си сомелиер, плащат ти, за да дегустираш качествени вина?! Да, но не е съвсем така. Оказва се, че сомелиерството е висшият пилотаж в ресторантското обслужване и далеч не се изчерпва с дегустацията на вина. Освен изключително добре развити сетива, умението да оценява характеристиките на божествената напитка като външен вид, вкус и аромат, сомелиерът е човек, който трябва да владее още изкуството да съчетава храната с най-подходящия сорт вино, така че да превърне вечерта в неповторимо удоволствие за гостите на ресторанта. Нещо повече, той трябва да бъде добър психолог и да „усеща” клиента, за да му предложи правилното вино на правилната цена. От съществено значение е и умението да общува. Виртуозите в тази професия владеят също до съвършенство ритуалите в сервирането на божествения елексир. Познават в детайли пурите и питиетата, които вървят с тях. Донякъде сомелиерът трябва да бъде и поет по душа, за да предаде по най-добрия начин впечатленията и усещанията си при дегустацията на виното – „избухващи плодови вкусове”, „кехлибарен цвят”, „виното се разлива нежно върху езика”. Тези и подобни поетични сравнения можете да чуете при описанието на предлаганата ви напитка. Хората, решили да се посветят на тази професия, трябва също така да владеят добре чужди езици, да притежават задълбочени познания в областта на винопроизводството и отглеждането на лозята.

„Сомелиер е човекът, който определя винената листа в един ресторант, т.е. според храната, която се предлага, трябва да подбере определени сортове вина – обяснява Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите. – Разбира се, в света има огромно разнообразие от вина. Така че не е възможно всички вина да попаднат във винения лист на един ресторант. Но ако например вашият ресторант предлага италианска кухня, съответно ще предпочетете италиански вина. Ако пък е с друг характер на кухнята, други вина. Общо взето, подборът е в ръцете на сомелиера, на човека, който знае какви продукти се използват за приготвянето на храната в ресторанта, за да може да съчетае тези храни с подходящите вина. Все повече има стремеж добрите ресторант да обучат такъв човек, който да предлага виното на клиента, да изготвя винената листа, да се грижи за правилното съхраняване на вината и да следи за новите, които излизат на пазара. Но също така всичко зависи от винената култура на хората и от това дали ще има потребители на този вид услуга.”

С цел да повиши винената култура на българина, Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите със седалище във Варна, редовно организира семинари. В тях се включват хора на различни възрасти и от различни професии, обединени от любовта си към божествената напитка. Според Стефка Свещарова всеки истински ценител на виното би могъл да стане сомелиер, но е необходима дългогодишна практика, овладяването на много познания и изграждането на вкусова и ароматна памет.

Сомелиерството е сред най-престижните и добре платени професии в сферата на ресторантьорството по света. У нас обаче да си сомелиер все още звучи екзотично и не е признато официално като професия. Въпреки това интересът към нея е голям, както от страна на мъжете, така и на жените.

„Жените имат по-добър дегустаторски усет, отколкото мъжете”, смята Стефка Свещарова. Самата тя е в бранша повече от 11 години, а любовта към виното е наследила от дядо си – майстор-бъчвар. „Виното не е просто алкохолна напитка, то е удоволствие”, твърди тя. Но има ли мода във вината?

„Мода във виното има – казва Стефка Свещарова. - В момента модата е насочена към купажните вина. Купаж означава смес от различни сортове грозде, които се винифицират и се прави вино. Т.е. предпочитани са вина, които не са само от един сорт, а от няколко сорта грозде, за да може да се съчетаят различните аромати и вкусове и това да създаде богатство и разнообразие на усещанията. С отпиването на всяка глътка да усещаш нови аромати, нови вкусове. Бих казала също, че в момента не са на мода избухващите в устата плодови вкусове, а по-скоро се търси нещо по-земно, по-отличително, т.е. нещо, което отличава едно вино от друго – като почвата, земята, където е израснало гроздето, ръката на майстора, който е направил това вино.”

Автор © Румяна Цветкова /Радио България/

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Life/Pages/Art%20-%20somelier.aspx

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.