17.10.2013

Антична винарна на 2500 г. откриха в Несебър

30 антични амфори откриха археолози при разкопки на Северния бряг в Несебър. По първоначални данни, находката датира от V в. Пр. Христа.

Статии

Запазени са над 30 съда, използвани в Античността основно за пренасяне на вино, разказа ръководителят на разкопките доц. Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей към БАН. Проучванията се извършват на северната част на несебърския полуостров.

Имало е две постройки, които са разрушени през времето, но се е запазил дълбокият, подземен зимник, в който са складирани амфорите. Те са след употреба, обърнати са с гърлата надолу, правилно наредени и складирани, добавя Петя Кияшкина, директор на музея "Старинен Несебър". Амфорите са на най-прочутите винопроизводители – от островите Хиос, Лесбос, Тасос.

"Така документираме най-ранното застрояване на полуострова, което отнасяме към 5 в. пр. Христа, а именно – времето непосредствено след гръцката колонизация и създаването на Месамбрия като гръцка колония", коментира доц. Анелия Божкова. Сградите са били на второто поколение колонисти.

Това, според нея, показва, че градът е бил важен търговски център. Възможно е сградата, чийто зимник е разкрит, да е била на богат търговец. Проучванията са финансирани от Министерството на културата, след спечелен проект на несебърския музей. Предстои те да бъдат реставрирани и впоследствие – изложени в него.

http://www.zonaburgas.bg/?p=75396