15.12.2013

Чаша червено вино, но всеки ден, за здраве?

В действителност може да се окаже, че червеното вино е едно от най-ефективните "лекарства" в историята."

Статии

Бизнесмен се оплаква на личния си лекар: "Ръцете ме болят, често имам тежест и бодежи в гърдите и започвам да забравям!" Лекарят го преглежда и казва: "Имаш начална форма на артрит, може би леко сърдечно заболяване и много вероятно си пред първия стадий на деменция. Колко алкохол пиеш?" "Не лизвам! Никога!", гордо отсича мъжът и наум си казва: "Хайде сега да те видя как ще изкараш, че сам съм си виновен!" Но в отговор чува: "Това е обяснението. Ето ти една рецепта: по четвърт бутилка червено вино през ден!"

Абсурд? Цитати от книга с вицове за алкохолици?

"Категорично не. Позволявам си да твърдя, че ако общопрактикуващите лекари не дават подобна препоръка на поне част от пациентите си, това може да се тълкува като медицинска небрежност. Това е логичното заключение, което може да се направи от по-задълбочено проучване на 500 хиляди научни статии за алкохола. Повечето от изводите навеждат на мисълта, че ако червеното вино и в по-малка степен бялото и бирата се използват като превантивна и лечебна терапия, заболяванията щяха да са по-малко. Логично е, че това би било полезно както за самия човек, така и за икономиката. В действителност може да се окаже, че червеното вино е едно от най-ефективните "лекарства" в историята." Това пише в "Дейли мейл" Тони Едуардс, който е проучвал научни изследвания за ефектите на алкохола, публикувани в престижни медицински списания. И си съставил мнението, че в идеалния случай е добре да се пие по чашка червено на вечеря. Добрата за много хора новина е разгърната подробно и в книга.

В предговора авторитетният британски експерт по рак проф. Карол Сикора казва, че тя дава "изненадващи доказателства за очевидната полза от алкохола. Разбира се, книгата ще провокира противоречиви реакции, но нейната стойност е, че може да доведе до много по-добро разбиране на всички сложни въпроси, свързани с алкохола и здравето. И поднася достатъчно данни, за да направи човек своя личен избор колко и какво да пие."

Мнението на Едуардс, утвърден автор в областта на науката в големите вестници и списания във Великобритания и САЩ, бивш продуцент и сценарист в Би Би Си, е: всеки ден по чашка. "Медицината ни призовава да се ограничаваме до две или три чаши седмично, но това не се потвърждава от научните изследвания. Като правило те показват, че ежедневното умерено пиене е най-доброто за здравето."
Добре, но коя е мярката за разумно количество? Защото, както и при всяко лекарство, надхвърлянето на дозата може да бъде вредно. За съжаление, определянето на
мярката е по-сложно, тъй като профилактиката и лечението на различни заболявания, изглежда, изискват различни количества - от малка до по-голяма чаша, признава той.

"Твърде много алкохол - предупреждава Тони Едуардс - не само убива, причинява физически и психически заболявания, но и срутва кариери и семейства, руши обществото. Но ако не пиете изобщо, е възможен риск за проблеми със сърцето, ставите, мозъка, нивата на кръвната захар. Въпреки данните от проучвания, които видях, не препоръчвам нищо лично, за всеки конкретен случай човек трябва да се консултирате с лекар. Аз само открих това, което и всеки друг с достатъчно време, би намерил в изследванията."  Ето и някои от цитираните данни.

За сърцето
Изследване на Харвардския университет сред 12 000 души с високо кръвно налягане в продължение на 13 г. - 10 до 15 г алкохол на ден (толкова има в средна чаша вино) намаляват риска от инфаркт с близо 40 на сто. Подобни резултати докладва и изследване в Оксфордския университет. А 9-годишно проучване на близо половин милион американци показало, че алкохолът удължава живота на хора, които вече страдат от сърдечносъдови заболявания.

За имунитета и простудите
Съвместно проучване на испански и американски учени сочи виното като ефективна профилактика на настинките. Резултатите: до 60% по-малък бил рискът сред пиячите на червено и зашеметяващите 88 на сто намаление сред любителите на бяло. Констатацията е подсилена от по-ранно плацебо контролирано клинично изпитване в Британския изследователски център за респираторни заболявания и грип, според което заблудените, че приемат алкохол, при умишлено заразяване с вирус са най-податливи на настинки. А тези, които пиели по чаша вино, имали почти десет пъти по-малко симптоми.

За тумори на гърдата
Проучване през 2008 г. в Южна Франция сред развили рак на гърдата жени и контролна група техни връстнички показало, че тези, които са пиели по чаша, са с 42% по-защитени. Две години по-късно констатациите били подкрепени от проучване в университета в Отава. А миналата година екип учени от Лос Анджелис съобщи, че специално червеното вино има благоприятен ефект върху някои от хормоните, свързвани с рака на гърдата. Но авторът не спестява и факта, че спорд "Кенсър рисърч Великобритания" и 3 други колектива редовното пиене е фактор за образуване на злокачествени тумори на млечната жлеза.

За диабет
През 2009 г. учени от Центъра на Канада за зависимостите установяват, че пиещите имат 13 на сто по-нисък риск от диабет. Холандски анализ за здравето на 370 000 души, наблюдавани в продължение на 12 г., пък показал, че малка чаша вино е равна на 30% по-малка вероятност за метаболитен проблем. Любопитно е, че, изглежда, умерено пиещите жени се възползват от почти двойно намаляване на риска в сравнение с мъжете.

За артрит
Две скандинавски проучвания отпреди 4 г. с 3000 жени показват, че болните от ревматоиден артрит били с 40% повече сред заклетите въздържателки. Но рискът от проблеми със ставите се увеличавал при редовна консумация на 2 чаши или повече. Екип от Шефилдския университет пък установява, че редовните пиячи имат с 25-30% по-малко болезнени кризи в сравнение с въздържателите. Като това не се дължало на анестетичен ефект - рентгенови снимки показали по-леки увреждания, а кръвните тестове - по-ниски нива на възпаление, и оттам - по-малки отоци и болки в ставите.

За рак
Според резултатите от американско изследване 4 чаши вино седмично намаляват наполовина риска от рак на простатата. Има подобни данни за карциномите на дебелото черно. Според друго изследване се увеличава с 25% защитата от рак на стомаха. А специалисти по мозъка намират протективни свойства и срещу деменция. Има и данни за ефекти от умерения алкохол и срещу остеопороза, загуба на зрение от дегенерация на макулата и др.

Но внимание! В много от заключенията се сочат и обратните ефекти - заплахата от болести реално расте при по-големи количества на алкохола. 

Източник: www.24chasa.bg