Легенда за виното

Има една легенда, която разказва, че преди много-много години във френския град Лим (Limoux) живял един богат винопроизводител.

Статии

Имал той седем красиви дъщери. Веднъж посадил седем лозя от различни сортове. От тях той искал да направи вино с изискан букет и да го остави като наследство на дъщерите си, за да ги предпази от раздор, а владенията си – от подялба. Но момичетата, които били доста умни и с независим характер, събрали реколтата и направи седем различни вина, всяко от които отговаряло на вкуса и темперамента на една от сестрите.

Емилия – най-младата и романтична сестра. Тя обичала цвета на акацията, шипката и разходките покрай реката. Свежестта на характера й определила избора на виното Шардоне. Тя му подарила красива златна рокля и му внушила ароматите на цитруси с леки нотки на плодове и полски цветя, за най-голямо удоволствие на любителите на рибни блюда и бяло месо.

Клотилд – весела, лека и подвижна, отдала гласа си за виното Совиньон блан. Тя се стремила да запази неговия изумителен, несравним вкус, с присъщата му живост на екзотични аромати, който е способен да удиви и очарова всички поклонници на марката «7-те сестри», също така то прекрасно се комбинира с рибни блюда и морски дарове.

Розалия - насмешлива и своенравна палавница, обичала ярките цветове, които много добре се връзват с виното Каберне Совиньон Розе. Това свежо, сухо вино, пълно с плодова изящност, с много сложен букет от виолетки, малини и ямайски пипер в прохладна лятна нощ кара дори въздържателите да пеят. Прекрасно съпровожда блюда от риба, пастет, а също и салатата.

Меката, заоблена, страстна Розалина обичала гроздето Мерло и създала от него кадифено сухо вино с пурпурен цвят с тон на вишна и ароматни плодове в букета. Уникалният му плодов вкус чудесно се съчетава с месо на скара, птиче месо с трюфели, задушено агнешко и свежо сирене. Тя сервирала виното с температура +15 ° С.

Решителната, волева, щедра Мадлен вдъхнала във виното Каберне Совиньон цялата си страстност. Добре заобленото й вино може да бъде пример за природно равновесие и наистина е украшение на цялата гама на «7-те сестри». То има аромат на черен касис, вишна с пикантни подправкови нотки и има дълъг плодов послевкус. Идеално подхожда на месни блюда и за направата на сосове.

Истинска селянка, смелата и добродушна Мария веднага се влюбила във виното Сира. Тя без задни мисли му придала целия си ентусиазъм и мъжественост на характера си, а на лозята й все още продължава ръчното събиране на гроздовете. Сирата е един от най-старите сортове грозде в света, който дава плодови вина със свеж вкус и деликатен аромат на подправки на финала. Това вино чудесно допълва блюдата от дивеч.

Милата Валентина обича да посреща гости, които гощава с шунка, колбаси, месо на скара и Гренаш от лозята си. Гренаш е типичен сорт грозде за горещ южен климат. Този сорт се отличава с високо съдържание на захари. От него се получава екстрактивно червено сухо вино, имащо лека тръпчивина във вкуса.

Десислава Филипова