03.09.2009

Moet & Chandon — великата легенда

Записка в счетоводната книга на Клод Моет (1683-1760), трепетно съхранявана в архивите на компанията, свидетелства за първата доставка на вино в Париж през далечната 1743 година. Тази година е и приета за начало на фамилния бизнес на Moet & Chandon.

Статии

Разцветът на компанията се пада по време на управлението на Луи XV, когато шампанското е неотделима част от бляскавите светски приеми и романтичните срещи на краля с фаворитките му. Мадам дьо Помпадур с лекота би могла да бъде рекламно лице на Moet & Chandon в онази епоха. Със злато са записани в летописа на доставчика на двора на Негово Величество: "Шампанското е единственото вино, отпивайки от което жената не губи красотата си".

След триумфалното "превземане" на Париж и на голяма част от Франция Moet & Chandon започва офанзива по всички фронтове. Англия бива покорена през 1750 година, Германия устоява още пет години; Испания опитва искрящата напитка през 1761г, след година към нея се присъединява и Русия; до Америка шампанското стига през 1787г, а до Полша едва през1790 г. За България няма никакви данни.

По авоарите на Moet & Chandon може да се изучва световната история: "9 Термидор на 9 година по републиканския календар партия шампанско е доставена на първия консул Наполеон Бонапарт"; "12 декември 1902г. – изпратена партия на краля на Великобритания Едуард VII"; "6 август 1917г – шампанско за двора на руския император Николай II".

От 1830 година шампанското се откъсва от тесния кръг на европейската аристокрация и се влива в бурния свят на младата буржоазия, разреждайки не само синята кръв на благородниците, но и тщеславието на златните телци от всякакъв произход. То продължава да е скъпо: бутилка Moet & Chandon във Франция струва пет франка – доста прилична по онова време сума. Компанията започва да добавя в някои сортове захар, за да заглади киселия привкус, задължителен за шампанското, но все още доста непривичен за много хора. Но битката с капризния потребителски вкус е спечелена, освен това - от 1856г. започват да се появяват сортове с намалено съдържание на захар, обозначавани с буквените съчетания Dry и Sec. В Британия особена популярност придобива така нареченото "ледено шампанско", което почти не съдържа захар. Триумф на сухото шампанско е раждането през 1868 г на " Imperial Brut ", който се превръща е един от най-скъпите сортове на Moet & Chandon. След двадесет години енолозите на компанията създават "White Star" – много сух сорт, предназначен за чуждестранни ценители. През XX век "Бялата Звезда" разбива всички рекорди по продажби в САЩ.

През 1886 г художниците на Moet & Chandon измислят колоритен детайл, призван да отличава фирмените бутилки от продукцията на конкурентите: черната контешка панделка, скрепена с червен кръгъл печат. Този "пиар" ход е бил много на място: през 1889 г, годината на столетния юбилей на Френската Революция, в Париж се състои Световния панаир, на който се разпространяват брошури на Moet & Chandon, подробно разказващи за шампанското и разкриващи всички тънкости и особености на вкуса на гроздовите мехурчета. Едновременно с това започва производството на вино, специално адаптирано за вкусовите традиции на руснаците, англичаните и американците.

Култово събитие белязва 1891 г. На парижката Рю Роял отваря врати ресторант "Максим", посетителите на който неизменно поръчвали сладко (французи са все пак!) Moet & Chandon в сребърни кофички с лед. Производителите на шампаниери не успявали да насмогват на поръчките, идващи от цял свят, и към началото на XX столетие шампанското устойчиво се асоциира с лукозните хотели и ресторанти на Стария Свят

XX век се наливал с шампанско. С него отбелязвали победи на хиподрума и първите автомобилни състезания, то давало салют с дъжд от тапи на тържествени приеми, с него кръщавали самолети, и пак с него се наливали в казината.

През 1902 г. на английския престол се качва Едуард VII, признат любител на сухо шампанско. Специално за него Moet & Chandon създава специален сорт и незабавно става официален доставчик на кралския двор. Едуард VII толкова се привързва към шампанското, че се движи навсякъде, съпроводен от слуга с кошница, в която обикновено подрънквали 2-3 бутилки.

Към началото на Първата световна война шампанското успява да се влее в масите. То с удоволствие се пиело от френските войници, които по този начин внасяли малко бляскавост в окопните си делници. И което е най-удивително, тенденцията на ръст на потреблението не се изменила след победата на Антантата. Хората в измъчената от война Европа с нови сили се хвърлят в търсене на наслада, немислима без заветната тумбеста бутилка. Една вечер в компанията на контешкия съд струвала седмични спестявания.

През 1927г. Moet & Chandon достига и до небето, ставайки официален доставчик на Ватикана и неговите епархии. След 6 години е отменен сухия режим в САЩ. Американците изпили толкова "White Star", че към края на 30-те шампанското в САЩ се превръща в традиционен тържествен спътник на масата за всеки поне малко уважаващ себе си дом.

1943г - компанията пищно – доколкото това е уместно в условията на бушуващата Втора световна война – отбелязва двестагодишния си юбилей. В чест на събитието пред винената общественост е представен сортът " Imperial Brut 1943", събрал в себе си най-доброто от последните двеста реколти. " Imperial Brut 1943" става предвестник на великия „L'Esprit du Siecle” /Духът на Столетието/ - шампанското, направено от единадесет от най-добрите реколти на XX век .

За периода от 1949 до 1956г Moet & Chandon създава няколко "кралски" сорта - в чест на възкачването на престола на принца на Монако и коронацията на кралица Елизабет Втора.

60-те ускоряват демократизацията на искрящото вино. То завинаги престава да бъде услада само на избраните – пие се в ресторанти и кафенета, като аперитив и като отлично допълнение към десерта. През 1972-1973г. Moet & Chandon се втурва в авиацията, заливайки с пенливо вино салоните на първите аеробуси А300 и свръхзвуковия "Конкорд". Младежите, полудели по диското, откриват за себе си искрящите мехурчета в множащите се по целия свят нощни клубове.

Епохата на 70-80-те се запомнят и с достиженията в големия спорт. През 1986 г. Moet & Chandon отбелязва двайсетгодишното си съучастие в честването на победите на Формула 1, победителите на която неизменно се поливат от огромни бутилки със задължителната черна папийонка. Ръководният състав на компанията поднася бутилка " Imperial Brut ", реколта 1978 г. на папа Иоан-Павел II, избран на поста си точно в годината на въпросното вино. А малко по-късно Moet & Chandon искри в чашите на тържественото завършване на строителството на тунела под Ла Манш.

През 1993г. знаменитата марка отбелязва 250 годишнина с организиране на шикозна изложба на старинни чинии и прибори за хранене, а също и с юбилейния сорт "Claude Moet 1983". След три години компанията зарадва всички свои фенове с четири нови сорта: "Imperial Reserve", “Rose Brut”, "Nectar Imperial" и "Dry Imperial".