"Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина"
Бодлер

Декларация за поверителност / GDPR Privacy Notice 

(в сила от 25.05.2018 г.)

І. Въведение

Настоящата Декларация за поверителност съдържа задължителната информация относно събирането, обработването и съхраняването на лични данни от Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, както и за правата на лицата във връзка със защитата на техните лични данни.

Тази Декларация за поверителност се отнася до личните данни, събирани чрез нашият уебсайт www.bgsommelier.com, чрез нашите продукти, имейл комуникация, мобилни приложения и онлайн услуги.

Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, наричано навсякъде в текста на тази Декларация за краткост „БАСВ", осъществява дейността си в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни (General Data Protection Regulation) и другите европейски и български нормативни актове в областта на защитата на личните данни, като спазва следните принципи при обработката на Вашите лични данни:

  • законосъобразност, добросъвестност и прозрачност;
  • ограничение на целите на обработване;
  • съотносимост с целите на обработката и свеждане до минимум на събираните данни;
    точност и актуалност на данните;
  • ограничение на съхранението с оглед постигане на целите;
  • цялостност и поверителност на обработването и гарантиране на подходящо ниво на сигурност на личните данни.

ІІ. Събиране, обработване и съхраняване на лични данни

Лични данни са всяка информация, отнасяща се до Вас, чрез която можем да Ви идентифицираме, като например Вашето име, ЕГН, електронен адрес (имейл), телефон за контакт и информация относно достъпа Ви до нашите уебсайтове.

Вие можете да разглеждате публичната част от съдържанието на нашите уебсайтове без да въвеждате каквито и да било лични данни в тях. В случаите, когато събираме лични данни, които са необходими, за да можем да Ви предоставим достъп до поискана от Вас информация, продукт или услуга, ние ще Ви уведомим предварително за необходимостта да ни предоставите такива данни с цел удовлетворяване на Вашето искане. Вашето съгласие за събирането и обработването на Ваши лични данни ще бъде винаги поискано изрично в случаите, когато такова съгласие се изисква от приложимото законодателство за защита на личните данни, а съответната информация за събиране и обработване на личните Ви данни ще бъде предоставена преди каквито и лични данни да бъдат събрани и обработени.

Възможно е на някоя от страниците на нашите уебсайтове да Ви помолим да предоставите свои данни, за да Ви предоставим поискана от Вас услуга или продукт или в случаите, когато желаете да се свържете с нас. Когато се регистрирате за ползването на наши продукти или предоставянето на услуги - лично или чрез Ваш служител, ние ще поискаме да ни предоставите Ваша лична информация като данни за контакт (имена, длъжност, фирма или организация, в която работите, адрес, вкл. електронен такъв, телефон), Вашето гражданство и държавата на постоянно пребиваване или друга информация, необходима за издаване на фактура във връзка с извършено от Вас плащане. БАСВ не събира финансова информация за банкови карти, в случаите когато заплащането на цената за нашите продукти и услуги се извършва онлайн. Вие не сте длъжни да ни предоставите поисканата лична информация, но ако не го направите, БАСВ може да не е в състояние да изпълни Вашата поръчка или да Ви предостави поисканата услуга.

В случай, че сме получили Вашето изрично съгласие за това, БАСВ може да използва предоставената от Вас информация, за да Ви предлага свои продукти и услуги, които считаме, че биха представлявали интерес за Вас. Вие можете по всяко време да оттеглите съгласието си за получаване на такива промоционални и рекламни съобщения като се свържете с нас и ни уведомите по избран от Вас начин. Данните за контакт на БАСВ са посочени по-долу в настоящата Декларация, както и в раздел „Контакти" на нашите уебстраници. Също така, всеки промоционален или рекламен мейл, изпратен от нас, съдържа „линк за отписване", чрез който можете да заявите отказа си от получаването на такива съобщения. В случай, че изберете да се отпишете от получаването на промоционални и рекламни съобщения, БАСВ се задължава да изтрие данните за контакт с Вас от списъка на лицата, дали съгласие за получаване на промоционални и рекламни съобщения, не по-късно от три (три) работни дни от получаване на Вашия отказ.

Когато се свързвате с нас, за да Ви окажем съдействие във връзка с ползването на закупени от Вас наши продукти и услуги, може да поискаме от Вас информация за Вашия компютър, операционна система, браузър или за проблема, който искате да разрешите. Без тази информация БАСВ няма да може да Ви помогне и да отговори на Вашите въпроси.

Когато използвате нашите продукти или услуги или посещавате нашите уебсайтове, БАСВ може да събира информация за съдържанието, което сте разгледали и/или търсенията, които сте правили, както и да съхранява тази информация. В тези случаи ние може да събираме информация за Вашия уникален интернет протокол, вида на браузъра или операционната система, датата и времето на Вашето посещение, заявки за търсения и др. подобни. Целта на събирането на такава информация е подобряването и персонализирането на предоставяните от нас продукти и услуги. Част от тази информация се събира чрез т.нар. „бисквитки". За да се запознаете по-подробно с това как използваме бисквитките, моля, разгледайте нашата Политика за използване на бисквитки.

Основания за събиране, обработване и съхраняване на Вашите лични данни

БАСВ събира, обработва и съхранява лични данни във връзка със сключването и изпълнението на договорите със своите клиенти.

БАСВ е администратор на лични данни по отношение на Вашите данни като ползватели на нашите услуги. Спрямо личните данни, които Вие въвеждате, обработвате и съхранявате, използвайки нашите онлайн услуги и продукти, БАСВ действа в качеството си на обработващ лични данни.

По-специално, като администратор на лични данни БАСВ събира, обработва и съхранява лични данни на следните основания:

  • - предприемане по Ваше искане на стъпки за сключване на договор с Вас;
  • - изпълнение на задълженията на БАСВ по договор с Вас;
  • - изрично получено съгласие от Вас;
  • - спазване на задължения, произтичащи от нормативен акт;
  • - за изпълнението на задача от обществен интерес;
  • - за целите на легитимния интерес на БАСВ.

Цели, за които се събират, обработват и съхраняват Вашите лични данни

БАСВ събира, обработва и съхранява лични данни, които Вие ни предоставяте за следните цели:

  • - индивидуализация на страна по договора и лицата, за контакт във връзка с изпълнението му;
  • - създаване на потребителско име и осигуряване на пълна функционалност при предоставянето на услугите ни;
  • - обезпечаване на изпълнението на договора за предоставяне на съответната услуга или продукт, вкл. изпращане на кратки текстови съобщения (sms) или електронни писма, които са част от функционалността на продукта или услугата, закупени от клиента и др.;
  • - предоставяне на техническа поддръжка и обучение за работа със закупените продукти и услуги;
  • - регистрация на участници в семинари, уебинари, обучения и други събития, организирани от БАСВ;
  • - счетоводни цели;
  • - статистически цели;
  • - маркетингови цели - изпращане на информационни съобщения, включително такива с рекламен и промоционален характер;
  • - подобряване и индивидуализиране на услугите и продуктите с марка „БАСВ" чрез предлагане на подходящи за Вас оферти за нови продукти и услуги, които могат да са от интерес за Вас.

Видове лични данни, които се събират, обработват и съхраняват от БАСВ

БАСВ събира, обработва и съхранява следните видове лични данни:

  • - имена, ЕГН, адрес, електронен адрес (имейл), телефонен номер - за клиентите-физически лица, или на физическите лица, които управляват и представляват клиентите-юридически лица. Тези данни са необходими за сключването и изпълнението на договорите с клиентите на дружеството, които използват нашите информационни продукти и услуги, както и за осъществяване на връзка с клиента и изпращане на информация към него, включително при изрично дадено съгласие - и за изпращане на промоционални и рекламни съобщения. Не се събират чувствителни данни;
  • - адрес на платеца и телефон за връзка - за целите на изготвянето на фактура с цел извършване на плащане. Не се събира финансова информация за банкови карти;
  • - информация от публични регистри, съдържаща лични данни. Тази информация се събира с цел предоставяне на потребителите на информационни продукти и услуги с марка „БАСВ".

БАСВ не събира, не обработва и не съхранява специални категории лични данни (чувствителни данни), както и не извършва автоматизирано вземане на решения с данни.

Срок за съхранение на Вашите лични данни

БАСВ няма да съхранява Вашите лични данни за период, по-дълъг от необходимия за постигане на целите, за които ги обработваме. При определяне на подходящия период за съхранение, вземаме под внимание количеството и естеството на личните данни, целите, поради които ги обработваме, както и дали можем да постигнем тези цели с други средства. БАСВ се съобразява и със съответните законови изисквания за съхранение на определени категории данни, за да изпълним задълженията си, произтичащи от нормативен акт или от договор, както и за да защитим законовите си права в случай на предявяване на иск.

Максималният срок определен от БАСВ за съхранение на данни, ако това не противоречи на законови изисквания и наредби е 5 /пет/ години.

При отпадане на необходимостта от съхранението им, БАСВ ще изтрие или унищожи по сигурен начин и без излишно забавяне личните Ви данни.

Предаване на Вашите лични данни за обработване

БАСВ самостоятелно събира и обработва предоставените от Вас лични данни. Те ще бъдат предоставяни на трети лица само в случаите, предвидени в закон.

Всички лични данни се съхраняват на територията на Република България. БАСВ не извършва трансфер на Вашите лични данни към трети държави.

ІІІ. Политика за използване на бисквитки

Ние от БАСВ се ангажираме да предоставяме най-добрите услуги, като с това се стремим да поддържаме доверието, което ни гласувате. За нас е важно да сте запознати как уебсайтът ни използва "бисквитки" и с каква цел те се съхраняват на Вашия компютър.

Какво са „бисквитки“

„Бисквитките“ са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство. Функцията на „бисквитките“ е да Ви разграничат от останалите потребители на същия уеб сайт или да запазят определена информация, свързана с Вашите предпочитания. Използват се от повечето сайтове, за да улеснят Вашето сърфиране.

Всяка „бисквитка“ е уникална за Вашия браузър и съдържа анонимна информация. Съдържанието включва наименованието на домейна, от която идва, „продължителността на живота“ й и стойност, обикновено под формата на произволно генериран номер.

Какви видове използваме и за какво са предназначени

Сигурност и идентифициране

Целта на „бисквитките“, предназначени за сигурност на връзката, е:

  • - Да разпознаят потребителя в рамките на конкретната сесия
  • - Да контролират сигурността
  • - Да гарантират, че информацията, която потребителя въвежда, се вижда единствено от него

Бисквитките за сигурност и идентифициране се изтриват автоматично след прекратяване на сесията на Вашия браузър и ли се пазят за ограничено време с цел осигуряване на безпрепятствена работа със сайта. Важно е да се отбележи, че тези, както и останалите видове бисквитки на сайта, не съхраняват въведените лични данни.

Ефективност и функционалност

„Бисквитките“ за производителност целят събиране на статистическа информация и предоставяне на съдържание спрямо индивидуалните предпочитания на потребителите. Чрез тях ние анонимно измерваме броя посещения, разгледаните страници, активността на посетителите, както и повторните посещения на сайта. Тези „бисквитки“ ни помагат да анализираме трафика, което ни позволява да подобряваме уебсайта, както и цялостното потребителско изживяване.

Управляване и изтриване на „бисквитки“

Моля, имайте предвид, че голяма част от „бисквитките“, които използваме, ще подобрят сърфирането Ви в нашия уебсайт, а останалата част са важни за гарантиране сигурността на достъпа.

В зависимост от използваният браузър Вие имате възможност:

  • - Да разрешите или откажете съхранението на бисквитки от всички източници
  • - Да настроите известие, което при всяка нова "бисквитка" ще иска разрешение за приемане или отказване

Повечето браузъри са настроени да приемат „бисквитки“ по подразбиране. Въпреки това, ако не желаете "бисквитките" да бъдат съхранявани на Вашия компютър, Вие имате възможност да ги ограничите чрез промяна на настройките на ползвания браузър.

ІV. Вашите права за защита на личните Ви данни

При определени обстоятелства Вие имате право по закон:

  • - да поискате информация за това дали БАСВ съхранява Ваши лични данни, като в случай, че имаме такива - какви са тези данни, на какво основание и с каква цел ги обработваме и съхраняваме;
  • - да поискате достъп до Вашите лични данни (т.нар. "заявка за достъп до данни"). Това Ви позволява да получите копие от притежаваните от БАСВ Ваши лични данни и да проверите дали ги обработваме по установения по закон начин;
  • - да поискате коригиране на притежаваните от БАСВ Ваши лични данни. Това Ви дава възможност да коригирате всяка непълна или неточна информация, която притежаваме за Вас. БАСВ не коригира лични данни, когато те са събрани от публичен източник и съответстват напълно на публикуваните в този източник данни;
  • - да поискате изтриване на Вашите лични данни (т.нар. „право да бъдеш забравен"). Това Ви позволява да поискате от нас да изтрием или премахнем без излишно забавяне всички или част от Вашите лични данни, ако не съществува основание за това да продължим да ги обработваме и съхраняваме. БАСВ не изтрива данните, които има законово задължение да съхранява, включително за защита по повод отправени срещу него съдебни претенции или доказване на свои права;
  • - да възразите срещу обработването на Вашите лични данни, в случай че се позоваваме на легитимен интерес (или интересите на трета страна) и нещо във Вашата конкретна ситуация Ви кара да възразите срещу обработването поради тази причина. Имате също така право да възразите, ако обработваме Вашите лични данни за директни маркетингови цели;
  • - да поискате от БАСВ да изтрие или премахне Ваши лични данни, ако сте упражнили правото си да възразите срещу обработването им съгласно предходната точка;
  • - да възразите срещу автоматичното вземане на решения, включително профилиране, тоест да не бъдете обект на никакво автоматизирано вземане на решения от нас посредством личните Ви данни или профилиране;
  • - да поискате ограничаване на обработването на Вашите лични данни. Това Ви позволява да поискате от нас да преустановим обработването на Вашата личната информация, ако например желаете да установим верността й или причината за обработването й;
  • - да поискате прехвърляне на личните Ви данни в електронен и структуриран вид до Вас или друго лице (т.нар. „право на преносимост на данните"). Това Ви позволява да вземете данните си от нас в подходящ за употреба електронен формат и да ги прехвърлите на друго лице в подходящ за употреба електронен формат;
  • - да оттеглите даденото от Вас съгласие. Можете да оттеглите своето съгласие за всички или само за част от Вашите лични данни, както и за конкретна или за всички цели на обработване. Ако сте дали съгласие за събиране, обработване и съхраняване на личните Ви данни за определена цел, имате право по всяко време да го оттеглите относно този конкретен вид обработване. След като ни уведомите, че оттегляте Вашето съгласие, ние ще преустановим обработването им за целта или целите, с които първоначално сте се съгласили, освен ако не съществува друго основание да продължим тази обработка;
  • - да бъдете уведомен в случай на нарушение на сигурността на личните Ви данни, което може да породи висок риск за Вашите права и свободи. БАСВ ще Ви информира без излишно забавяне и по подходящ начин при установяване на такова нарушение, както и за мерките, които са предприети или предстои да бъдат предприети.

За да упражните някое от изброените по-горе Ваши права, моля, изпратете искане или уведомление в свободен текст до нашия служител по защита на данните по пощата или на e-mail: office@bgsommelier.com, или се свържете с него/нея на адрес: гр. Варна 9002, ул.“Любен Каравелов“ 54.

Имайте предвид, че е възможно да поискаме от Вас конкретна информация, която да ни помогне да потвърдим самоличността Ви и да уважим правото Ви за достъп до информация или някое от останалите Ви права. Целта на тази допълнителна мярка за сигурност е да гарантира, че личните Ви данни няма да бъдат разкрити пред лица, които нямат право да ги получат. Отговор ще получите в рамките на законоустановения 30-дневен срок.

Упражняването на посочените по-горе права не изисква заплащането на такса от Ваша страна. Възможно е обаче да начислим административна такса в разумен размер, ако Вашата заявка за достъп е очевидно необоснована или при повторяемост или прекомерност на исканията. При подобни обстоятелства е възможно също така да откажем да изпълним заявката.

Ако смятате, че Вашите права за защита на личните данни са били нарушени, имате право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни, като информация за нейния адрес и други данни за контакт може да намерите по-долу в настоящата Декларация.

V. Мерки за осигуряване на защита на Вашите лични данни

БАСВ следва строги процедури за сигурност при съхранение на личните Ви данни, а също и за да ги предпазим от нерегламентиран достъп, случайна загуба, унищожаване или увреждане. Сигурността на Вашите лични данни е наш приоритет, с който не правим никакви компромиси.

БАСВ прилага организационни, физически, информационно-технологични и други необходими мерки, за да гарантира сигурността и защитата на личните Ви данни и мониторинга на обработването на лични данни. Личните данни се съхраняват на сървъри на дружеството или в облачни Дейта центрове, където са защитени с всички съвременни и подходящи за целта стандартни хардуерни и софтуерни средства за защита - защитни стени, антивирусни програми, криптиране на данните и др.

Част от мерките за сигурност, предприети от БАСВ, включват следните дейности:

  • - изискванията за събиране, обработване и съхраняване на лични данни са установени във вътрешни процедури, спазването на които се наблюдава постоянно;
  • - достъпът на служителите на БАСВ до лични данни и разрешението за обработка на лични данни в базата ни данни е ограничен, в зависимост от задълженията им, като са въведени и задължения за поверителност за всички служители на БАСВ;
  • - за осигуряване на максимална сигурност при събиране, обработване и съхраняване на Вашите лични данни, ние използваме, когато е необходимо или подходящо, допълнителни механизми за защита като криптиране, псевдонимизация и др.
    БАСВ се стреми постоянно да подобрява мерките за сигурност, които сме внедрили и прилагаме в нашата дейност и ги съобразяваме с най-съвременните технологии.

VI. Защита на личната неприкосновеност на деца

Защитата на личната неприкосновеност на децата в днешния интерактивен онлайн свят е от първостепенно значение за БАСВ. Нашите уебсайтове не са предназначени за или умишлено насочени към деца на и под 14-годишна възраст. БАСВ не събира, не обработва и не съхранява лична информация за лица под 14-годишна възраст.

VІI. Промени в правилата, описани в тази Декларация за поверителност

БАСВ може по своя преценка да променя и допълва настоящата Декларация за поверителност по всяко време при спазване на изискванията на действащото законодателство в областта на защитата на личните данни. В случай на изменение, ние ще посочим датата на промяна и това изменение ще влезе в сила по отношение на Вас и Вашите данни след датата на това изменение или от друга, изрично посочена по-късна дата.

Информация относно Администратора на лични данни и длъжностното лице по защита на личните данни

  • Наименование: Сдружение "Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите“
  • ЕИК: 175635662
  • Седалище и адрес на управление: гр. Варна 9002, ул.“Л.Каравелов“ 54
  • Адрес за кореспонденция: гр. Варна 9002, ул.“Л.Каравелов“ 54
  • E-mail: office@bgsommelier.com
  • Телефон за контакт: +359 (887) 626080

Информация относно компетентния надзорен орган

  • Комисия за защита на личните данни
  • Адрес за кореспонденция: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров" № 2
  • Телефон за контакт: +359 2 915 3 518
  • E-mail: kzld@government.bgkzld@cpdp.bg
  • Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

 

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.