''Новият'' свят срещу ''Стария" свят - вкусът на Сирa

Syrah/Сира/- произходът на сорта е широко обсъждан, но модерният му “дом“ е северната част на долината Рона в източна Франция.

Вино семинари

Syrah/Сира/-  произходът на сорта  е широко обсъждан, но модерният му “дом“ е  северната част на  долината  Рона в източна Франция. В Австралия сортът е водещ и е развил толкова ясно изразена същност, че по същество се разглежда като отделна сортова разновидност известен като Shiraz/Шираз/.

''Новият'' свят срещу ''Стария" свят, вината от сорта Сирa от Италия и Франция имат повече киселинност и земно-тревисти аромати, докато от Австралия, САЩ и Южна Америка имат характеристики, ориентирани към плодове с много подправки. Визуализираме общия вкус на вината от сорт Сира в зависимост от това от коя част на света произхождат.Сира се оказа успешен сорт по целия свят; вината се произвеждат в много стилове и показват безброй аромати с акцент тъмни горски плодове. Вината могат  да бъде доста флорални/цветя ,треви/ в младостта си, развивайки аромати на бял и черен пипер , а с възрастта сладка пикантност. Някои вина напомнят в аромата опушена кожа, а плодовете в тези вина са много тъмните касис,боровинка и ликорис/женско биле/

10