"Порт и шоколад''

Винаги присъстващи и винаги различни, в зависимост от ястието или повода, вината помагат за откриването на нови вкусове, превръщайки всяко хранене в наистина незабравим момент.

Вино семинари

На 10 септември 1756 г. с кралска харта е създадена Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro с цел да се дисциплинира производството и търговията с вина от региона и да се установи обозначението му. Първите доставки на вино под името Port са регистрирани през 1678 г., а Дуро е най-голямата в света площ с планински лозя и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.  Лозята са засадени на стръмни терасовидни хълмове и голяма част продължават да се обработват ръчно.

Много от най-старите и известни производители са с английски или шотландски произход, тъй като през по-голямата част от историята на Порт вината Великобритания е най-големият им пазар. Порто най-често се употребява като десертно вино поради богатството му.

Тероар - първо, имаме почвите. Шисти . Това са крехки метаморфни скали, които лесно се счупват, често образувайки вертикални слоеве. Те не са много добри за повечето култури в  селското стопанство, но лозята ги обичат. Защо? Тъй като те са свободно дрениращи почви, които позволяват на корените на лозата да проникнат дълбоко, за да търсят стабилно и  умерено водоснабдяване. В горещите лета в Дуро това е жизненоважно. Относително бедният характер на тези почви води до естествено ниска жизненост, което е важно за производството на фино вино. Тази ‘‘слънчева ‘‘почва е уникална за долината на река Дуро.

Niepoort in Lalique 1863 постига титлата GUINNESS WORLD RECORD за най-скъпия Порт, продаден на търг в Acker Merrall & Condit Hong Kong за 992 000 HK$ (приблизително 127 000 US$) изключително рядкото 155-годишно ретро Порт, създадено през 1863 г. от първото поколение Niepoort, Franciscus Marius van der Niepoort и съхранявано в  щателно изработен кристал Lalique  демижон декантер. Въпросният декантер е гравиран с името на  Франсиско Мариус ван дер Нипорт, и виното е описано  като „Не твърде сладко, но силно концентрирано“. Дизайнът му отразява емблематичната техника cire perdue или „изгубен восък“, която е  предавана от поколенията опитни майстори и все още използвана днес във фабриката Lalique в Елзас. 

Най-скъпият Tawny Port с цена от над 7000 долара за бутилка. The Graham's Ne Oublie държи първата позиция по основателни причини. Да започнем с това, че е изключително рядко, тъй като са били произведени само три бъчви. Семейство Симингтън пусна 656 бутилки Порт, който датира от пристигането на техния прадядо Андрю Джеймс Симингтън в Португалия през 1882 г. Семейството е кръстило това вино „Ne Oublie“ на името на оригиналното семейно мото на Греъм и на компанията, в която Андрю Симингтън започва делото на живота си. Името отразява уважението, с което семейството се отнася към съвместното решение на техните прабаби и дядовци да отдадат себе си и своите потомци на  Португалия,   Дуро и Порт вината. Сега 130 години по-късно неговите преки потомци са бутилирали една от  трите бъчви. Другите две бъчви са поверени на следващото поколение на семейството и те ще решат бъдещето им най-рано през 2025 г. Това необикновено вино е бутилирано в индивидуално номериран, ръчно изработен кристален декантер, проектиран от водещия производител на стъкло в Португалия Atlantis. Три сребърни ленти, формовани и гравирани от Scottish Silversmiths Hayward & Stott и носещи знака на Единбургския тестов офис, украсяват стъклото. Декантерът е представен в кутия за презентации по поръчка, изработена ръчно от най-добрите кожи от типично британската марка Smythson от Bond Street, една от най-старите компании за луксозни кожени изделия в света. Следователно Ne Oublie представлява работата на най-добрите занаятчии от трите нации, от които произлиза фамилията Симингтън: Шотландия, Англия и Португалия.

Millesime chocolate - България - занаятчийска работилница за шоколад, разположена в Лиеж, Белгия. Всеки шоколадов блок е изключителен, защото е изработен от какови зърна от определена реколта и идва от определен терен и район. Както в света на винопроизводството, основният стремеж на Millesime е да популяризира натурални продукти, с вкусове, които се променят от година на година, като същевременно запазват основните характеристики на всеки регион. ''Идвайки от тероар с много специфична географска област, нашият шоколад е реколта и следователно се произвежда в ограничени количества. Подобно на това, което може да се направи с виното, нашия подход е да работим изключително с какаови зърна от изключителни плантации и тероари, за да подчертаем техните характеристики. Ние не смесваме култури, региони или реколти и цялата ни продукция е сертифицирана като биологична.''