23.11.2010

БАСВ организира тематичен семинар "Колко различни и неочаквани са вината от сортовете Малбек и Карменер"

Популярният преди години в Бордо сорт Малбек днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор.

Предстоящи събития

БАСВ организира тематичен семинар "Колко различни и неочаквани са вината от сортовете Малбек и Карменер".

Популярният преди години в Бордо сорт Малбек днес се асоциира предимно с вината на Аржентина и югозападния френски регион Каор. Според малкото на брой исторически източници малбекът е наречен на унгарския селянин, който го донася във Франция: първоначално по Долината на Лоара и Каор, а по-късно и в други региони. За някогашната голяма популярност на сорта говорят над петдесетте синонима, с които е известен (пълният списък съдържа почти 400 имена), както и фактът, че по-различно време е бил засаждан в над 30 департамента на Франция.

Сортът Карменер, който днес най-вече се свързва с Чили, също е френски. Той бил унищожен от филоксерата в Европа и се смятал за изчезнал, докато през 1994 френски енолози установили, че в Чили отглеждат карменер незабелязано, смесен с мерло. Така от средата на 90-те този сорт започва да се появява самостоятелно по етикетите на чилийските вина.

Семинарът ще има практическа част с дегустации / 20 проби/ и теоретичен материал.

Лектор е Яна Петкова - собственик и мениджър на Vinoto.com - "Магистър на виното" от Австрийската винена академия

Таксата за участие е 40лв.

Записване на s.sveshtarova@abv.bg до 28..Ноември 2010 г.

Очакваме ви на 4.Декември /събота/ в гр. Варна - Гранд Хотел Димят /зала Рубин/ от 11.00 до 17.00 часа.