Португалия, нашият гурме адрес - история, кулинария, вино, fado.

‘‘А-ла-карт‘‘ маршрут и автентично преживяване с ‘‘духа‘‘ на Португалия - Lisboa, Cavadal, Tomar, Celorico da Beira, Guarda, Aveiro, Castell Branco, Evora, Setubal.

Винени турове

Португалия е основен играч през епохата на Великите открития и страната продължава да извлича ползи от безстрашните си изследователи от този период. Те не само „откриват“ части от Африка, Южна Америка и Азия, но също така донасят подправки и продукти от дестинациите Бразилия, Макао, Мозамбик и Гоа. Макар че са често срещани днес, тези продукти са били нечувани преди Колумбийската борса през 15-ти и 16-ти век. Векове по-късно португалската кухня остава повлияна от тези глобални съставки. Сосът Piri-Piri, подправка на всяка португалска маса, се приготвя с африкански люти чушки, докато много португалски менюта включват бразилски яхнии като Feijoada и напитки като Caipirinha.

Любопитните като нас пътешественици могат да опитат редица традиционни португалски ястия в tascas (таверни), както и в квартални ресторанти и снек-барове. Традиционната португалска храна е едновременно лесна за намиране и лесна за портфейла.

Бакалау (осолена треска) е неразделна част от португалската диета от векове и то с основателна причина. Осоляването на треска не само добавя вкус, но и отпада необходимостта от охлаждане за съхранението й. Този процес на консервиране е толкова въздействащ, че треската е наречена рибата, която спаси света. Въпреки възможността  за охлаждане в съвременните времена, бакалау не е загубила популярността си в португалската кухня. Броят на португалските ястия, включващи осолена треска, е зашеметяващ, но нито едно не е по-типично от Bacalhau à Brás. Изобретен в Лисабон и особено популярен в петък по време на Великия пост, Bacalhau à Brás е смес от настъргана солена треска, пържени картофи, яйца, лук и маслини.

Треската не е единствената популярна риба  в Португалия. Сардините заемат централно място на външните скари през топлите летни месеци и влизат в чинията като ястие, наречено Sardinhas Assadas. Conserveiras (рибни консерви) предлагат популярна алтернатива на прясно приготвена риба на скара в Португалия. Далеч от мига в тигана , консервирането на риба е „нещо“ в Португалия от 1853 г., когато Ramirez  открива първата търговска консервна фабрика в страната във Вила Реал де Санто Антонио. Рамирес сега е най-дълго работещата консервна фабрика в цяла Европа.

Choco Frito е хипер местна португалска храна, която е специфична за един град - Сетубал. Разходка из очарователния морски град разкрива множество местни ресторанти, които предлагат Choco Frito като ястие в менютата си. Но какво е то? Въпреки името, което изглежда включва пържен шоколад, Choco Frito е пържена сепия и точно това е това е  ястието.

Като кулинарни туристи бяхме  очаровани от вкусните Peixinhos da Horta. Този паниран и пържен зелен фасул не просто изглежда като темпура. Историята разкрива, че португалците пържат паниран зелен фасул от векове. Португалски мисионери въвеждат ястието в Япония през 16-ти век. Въпреки името, което буквално се превежда като малка рибка от градината, Peixinhos da Horta е вегетарианско ястие. Наименованието се отнася до формата на ястието, а не до неговата съставка.

Ovos Mole в превод означава меки яйца, подходящо име за манастирското тесто, популяризирано от монахините в Авейро преди повече от век. Не е изненадващо, че в рецептата на Ovos Mole има здравословно количество както от яйчни жълтъци, така и от захар. Превъзходните монахини на Авейро правят допълнителна стъпка, като слагат сладката си яйчена смес във вафли за причастие,  толкова уникална, че десертът получава защитен статут от Европейския съюз.

Район Douro е най -старият винарски регион. Датира от 1756 г. и е създаден по времето на крал Jose I “O Reformador‘’ от неговия министър Marquis of Pombal. Регионът се простира по оста на река Дуро, с лозя, които заемат повече от 40 000 хектара, разделен на 3 подрегиона: Douro Superior, простиращ се от границата между Португалия и Испания, през Alto Corgo, сърцето на Douro, където са най -добрите вина, произвеждани на около 90 км  разстояние от град Порто и  Baixo Corgo. Силно планински, този регион е защитен от атлантическото влияние от планината Марао. Обикновено времето е сухо, със студена зима и изключително горещо лято, придаващо на тези почви уникални характеристики, които са от полза за дълголетието на лозята и носят по -концентрирана  захарност в гроздето и цвят. В Дуро се ражда Порто, виното, главен посланик на португалските вина, като през последните десетилетия и трапезните вина от Дуро са високо  оценени, постигайки световна известност. Сортовете грозде, отглеждани в региона, са известни със своята светска история. Някои сортове идват от Средновековието. Най -добрите за производството на портвайн са: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Aragonez (в региона, наречен Tinta Roriz) и Tinto Cão, има и други изключително важни сортове в региона, като Tinta Amarela (Trincadeira) и Souzão. Производството на бели вина се поддържа основно от насажденията на сортове като Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato  и  Viosinho. За производството на Moscatel, засаденият сорт е Moscatel Galego. Името на „Порто‘‘ вино се обяснява с факта, че  се съхранява и пуска на пазара от пристанището, разположено между градовете Порто и Вила Нова де Гая. Виното слиза по реката в типичните лодки „рабело“ и  отлежава в складовете на Vila Nova de Gaia, тъй като този регион показва малки вариации на температурата през цялата година.

Alentejo е регионът, който събужда страсти, който събужда душата ни и ни кара да искаме да знаем повече и по -добре. Алентежо е един от най -красивите региони на страната, изисква дълъг разказ, с продължително присъствие и внимание  във времето и пространството. Регионът диша истории, редуващи се  с периоди на смут и мир. Земя, където културата и традициите вървят ръка за ръка. Има нещо дълбоко ободряващо и изкупително в Алентежо, в безкрайното пространство, необятността на равнините с големи дъбови дървета, широкото небе в безупречно синьо, безкрайния хоризонт и очевидно в неговите хора. Вероятно вино производството тук е осигурило първия износ на португалски вина за Рим. Римското влияние е било толкова важно за развитието на лозарството в Алентежо, че днес, две хиляди години след анексирането на територията, белезите на римската цивилизация все още са забележими и  видими чрез инструментите, използвани интензивно, като например тримерът, глинените делви за ферментация на мъстта и за съхранение на вино, използвани и до днес. Регионът заемащ повече от една трета от континенталната площ е един от най -големите винарски региони на Португалия, радващ се на топъл и сух климат с отличен „тероар“, който задвижва множество инвестиции във винения сектор, което води до производството на някои от най -добрите португалски вина и съответно в международното признание на вината Alentejo. В зоната е  най-добрия модерен португалски израз на историческото грозде Verdelho .

Moscatel de Setúbal заема специално място в сърцата на всички португалци любители на десертните вина. Setúbal Moscatel е десертно вино, произведено в Португалия на полуостров Сетубал на юг от Лисабон, което е признато за D.O.C. през 1907г.

Използваното грозде е Moscatel Graúdo, Вината са пикантни, плодови, шоколад, стафиди със свеж и сух финал.

Едно пътуване  с дълъг послевкус.

Até breve!  Até à próxima!