Златна есен в Румъния. Едно винено пътешествие в Dealu Mare и Добруджа.

Какво е винен туризъм - дефинира се като „обиколка или посещение на винарни, фестивали на виното и свързани събития, където най-важната мотивация за туриста е директно да усети характеристиките и качеството на виното чрез сесия от дегустации’’.

Винени турове

Тъй като глобалният туризъм е във възход и конкуренцията между дестинациите се увеличава, уникалното местно и регионално нематериално културно наследство става все по-важен фактор за привличане на туристи.

Гастрономията и винения туризъм допринасят за популяризирането на дестинациите, поддържането и опазването на местните традиции, както и възраждаването на автентичността. 

С присъединяването си към ЕС през 2007 г. Румъния предприема едно пътуване, за да постави румънското вино на винената карта на Света - инвестицира в технологии за производство на вино, отстраняване на некачествените лозя и презасажда лозя с по-добър генетичен материал. Въпреки че климатичните условия и местоположението на Румъния позволяват отглеждането на грозде почти навсякъде, има няколко региона с особено добри условия за производство на лозя. Близостта на Черно море допринася за топлия климат на югоизточните територии, а западните и източните склонове на Карпатите надеждно предпазват лозята от силни ветрове. Разнообразие от почви от скалисти до песъчливи и глинести, също допринася за широка гама от вина със свой собствен отличителен характер.

Румънското вино трябва да се бори с предишната си репутация на ниско качество и за това през последните десет години ново поколение винопроизводители  излиза на сцената. Тези малки занаятчийски производители са се възползвали от фондовете на ЕС, за да инвестират в нови технологии за производство на вино. Те експериментират със стила на винопроизводство, възприемайки новия световен подход към процеса. Някои от тях наемат енолози от други страни, за да им помогнат да изразят най-доброто от тероара. В отговор на нарастващото търсене на качествено вино, някои от утвърдените производители започват да произвеждат повече премиум вина.

Dealu Mare - Изяществото и финесът на Dealu Mare се дължат до голяма степен на винопроизводителите от района и голямото им внимание към детайлите в техните методи. Тези елементи вдъхновяват стила вино, който не се среща никъде другаде в Румъния. Разположен на същата географска ширина като Бордо, климатът е по-сух и по-континентален. Карпатите са най-големият природен дар на Румъния. В подножието им се образуват различни почвени състави, които се харесват на лозите. Планините дават подслон на хълмовете. Румънската есен е дълга и нежна, позволява на гроздето да узрява по-бавно, концентрирайки ароматите. 

Естественият потенциал за винарската индустрия е ясен и добре разбран от инвеститорите. Не е чудно, че австрийски, френски и италиански компании инвестират в румънското винопроизводство.

Румънските вина от местни сортове, които опитахме и ни впечатлиха.

  • Fetească alba – сухи, свежи, ароматни бели вина, лесни за комбиниране с различни храни. Местен сорт грозде,засажда се в различни райони, главно в Трансилвания, Молдова и на север от Гратер Влашко. Очарователно е да се открият особеностите на вината от всяка област, определени от типологията на терена и стиловете на производството.Това разнообразие идва и от семантиката на името - Feteasca = младо момиче, девствена, чиста, неомъжена, фея, което води до женственост и женска деликатностна вината. Гроздето се бере в пълна зрялост и виното има потенциал за стареене.
  • Tămâioasa Românească е синоним на румънско гостоприемство, тъй като е „потомък“на сорт Мускат от Гърция намерило дом тук. Появява се в исторически надписи като вино поднасяно на кралска среща или използвано за търговия. Този ароматен сорт се характеризира с отчетливи аромати на акация, пчелна пита и фини нюанси на босилек. Tămâioasa Românească произвежда гама от бели сухи и десертни вина с потенциал за стареене.
  • Fetească Neagra – вкусни сухи червени вина с плътно тяло и средни танини, кадифени с възрастта. Характерен е аромата на сушени сливи, къпини и черни боровинки.Това е най-старият румънски сорт грозде. Има афинитет към отлежаване в дъбови бъчви и прави изключителни вина при по-малки добиви. Feteasca Neagra - Черната девойка или Черната фея е перлата на румънските местни сортове грозде, който има хилядолетна история. Семената на Feteasca Neagra са открити в древни керамични съдове на повече от 2000 години. За румънците виното Feteasca Neagra е подобно на изтънчена, трудна за опитомяване, съблазнителна и мистериозна фея, със своето присъствие, сложност и киселинност, много добре балансирана като неустоима жена, каквато е Гъмза за нас

И връщайки се  към България посетихме винарския регион Добруджа. Намира се в делтата на река Дунав и е един от важните винарски региони на Румъния. Този регион е мястото, където са открити древни археологически артефакти, които показват значението на виното в древните градове на региона – факт, с който винопроизводителите в региона са невероятно горди.  

Румънците пият бяло вино като аперитив, но през повечето време обичат да пият виното си с храна и са много гостоприемни. Ако имате късмета да бъдете поканени на румънска вечеря, очаквайте масата да се срути от тежестта на храната и алкохола. Винаги слагат на масата най-хубавите неща, които имат в къщата. Също така е доста обичайно да прекарате четири до шест часа въвлечени в подходящо пиршество

Багодарим Ви за гостоприемството!

Светът на виното е много по-голям, отколкото си мислим и постоянно се появяват нови и вълнуващи места.

22