ВИНА ОТ СОРТ ВРАЧАНСКИ МИСКЕТ СЪС ЗНП И ЗГУ ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОН

Врачанският мискет е стар бял винен сорт грозде, виреещ отлично по Черноморието.

Море и вино

Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта нане Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Врачанският мискет е среднозреещ бял винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са със умерен растеж, средна родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и оидиум. Гроздето е практическо устойчиво на сиво гниене. Лозите са силно чувствителни на засушаване и ниски зимни температури. 

Листът му е предимно голям, петделен, по-широк отколкото дълъг, дебел, слабо нарязан, мрежесто набръчкан, а отдолу гол и слабо четинест. Горните странични врязове са плитки до средно дълбоки, отворени, лировидни, с почти успоредни страни. Долните странични врязове са плитки във формата на остър ъгъл. Опашният вряз е отворен, сводест. Гроздът е средно голям (11.6/8.4 cm), коничен, с крило, полусбит, с тегло от 118 - 156 g. Зърното е средно едро (13.2/15.3 mm), овално, с голямо плоско бодленце, с тегло от 2.3 до 2.5 g. Кожица - дебела, жилава, зеленикаво-жълта, със загар, с обилен восъчен налеп, с дребни редки точици.

Гроздето на сорт Врачанският мискет натрупва достатъчно захари – 21-24 % при сравнително ниска титруема киселинност – 4.6-5.8 g/dm3. Подходящ е за производство на бели вина, а само в отделни години за висококачествени десертни вина.

Цветът на вино от Врачански мискет е на сламеножълт със зеленикави оттенъци. Ароматът му е пищен флорален букет, който приковава вниманието с микс от виолетки, полски цветя, петуния, теменужки и сушени билки. Вкусът - фино тяло с добра свежест и баланс на дребни жълти плодове и ядливи цветя и има ароматен финал. Подходящ е за комбиниране с пролетни интересни салати, рибни предястия, морски дарове със сметанов сос. Добър избор са морската храна, най-вече ракообразните и печената на фурна или на скара риба, както и паста с морски дарове. От сирената се препоръчват по твърдите и ароматни кози сирена.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com

 

43