Дегустацията на вина - споделеното удоволствие /част първа/. НАЧАЛОТО.

Вино блог

Виното не се пие по необходимост, а за да изпитаме удоволствието от съчетанието на ароматите и вкусовете. Без вино няма истинска наслада в кулинарията.

Да си спомним вкусът на дегустираното вино е лесно, но и трудно, предвид необходимостта да  помним името на производителя, на реколтата. За да се улесните водете дневник на дегустираните вина и така ще разполагате с един добър списък, чрез който ще се усъвършенствате, а от друга страна ще е  спомен за нещо което сте преживяли.

Всеки опит при дегустация да оцените виното е да го ‘‘дадете ‘‘ на сетива си и откривайки специфичните му качества да ги изразите със собствени думи. Важно е да го направите в подходящата компания,  следвайки основните правила.

Изберете правилната последователност на вината, сухите преди сладките, белите и червените с леко тяло винаги преди плътните/full body/. Но от друга страна плътните червени е добре да са след деликатните, вече благородно остарели вина/old claret/. Причината е, че агресивните свежи танини ще провокират сетивата Ви и няма да успеете да се насладите на букета на финните отлежали вина.

Каквото и да се  случва в процеса на дегустацията първо се спираме на външния вид – бистър без мътнина цвят, следван от оценка на плътността и наситеността му. В повечето случаи наситените цветово вина са с плътно тяло /пример вина от сорт Сира или Каберне совинъон/. При белите вина наситения цвят подсказва отлежаване, а светлия почти зелен нюанс насочва към леки и пивки вина. 

Искате ли да научите повече за виното, неговата история и настояще, посетете нашите винени класове