Разговори през април /гост Димитър Коритаров

Виното е продукт, който обикаля света. Едно от силните усещания в живота е да му се наслаждаваш! Това е напитка, за която да говорите, и това е напитка, която Ви кара да говорите. Броят на любителите на виното непрекъснато се увеличава, тъй като удоволствието от доброто хранене става част от ежедневието, а и винарите по целия свят създават все повече и по-добри бутилки, които да поставим на масата. Говорим с различниТЕ хора за техния опит, надежди и възгледи за живота във винения свят. Надяваме се, да опишем по-пълно винарската общност, която е в настоящето и ще помага за бъдещето, което любителите на виното искат и заслужават. Въпросите задавам АЗ - Стефка Свещарова, а щастието да отговорят е на тези с които започнахме без комерсиални и прочие подбуди винените дни и нощи във Варна доста години назад и продължаваме да търсим себе си чрез ВИНОТО!

Вино блог

Димитър Коритаров /опишете се/ - умерено красив и чаровен, за останалото мярката още я търся…

 

1. Нека да започнем с начина, по който стигнахте до винения свят. Кои бяха ранните  вина и какво пиете сега? - Моите три първи пъти  за първи път са:

 

1.1. Сефтето у нас - запомнено ми е Maxima - синя и червена. Правена в Брестовица  ‘‘Нов Живот‘‘ от Огнян Цветанов. Първи сблъсък с: - що е нова бъчва и как така и у нас може да го има?  И първи съвети за накисване на стар дъбов  паркет в домашните напъни на правачите около мен. Беше ми  сефтето за хубост и за хумор!

1.2. После дойде Сефте за модерно вино извън Пловдивската яка -  Фетцер- американски ПухПух на прилична за нашите ширини и възможности цена. Вкусно за пиене, а за високия му клас Бонтера думи нямах.

1.3. И внимание!(шум от барабани с пляскане на чинел) едно Вино от Италия в една далечна 2002. То ми не е от първите. НО! То ми е Сефте когато платих.  Истински пари! Над 50Е купено от някъде в Тоскана и докарано треперейки му в Пловдив. Avvoltore  Maremma Toscana! Това бяха едни страхотно похарчени пари и усилие. Изживяването беше уж невинно, сластно-неустоимо, с надеждата да се задържиш още малко преди да свършиш с последната глътка! 

1.4. Последното ми Сефте е Бирата! Пия и бира. Пия,  как' Сийкееееее, щото така се сложиха п'стоятелствата. И изменчив е светът на човешката природа и стремежът й към ментета и дребни врътки!

2. Какъв е образът на виното? Изразявате ли себе си чрез любимите си вина? - Да! Всеки път като се погледна в огледалото и знам как не бива да изглежда едно вино. Макар това да не ми дава информация, какво вино все пак  да пия.

3. Как се появиха градските ценители и каква част от хората се нуждаят от помощ за разбиране на виното? - Аз помощ не давам! Вино дава, помощ не дава! Предпочитам да споделям виното и последващите моменти(без срама и махмурлука на следващия ден)!

4. Как за първи път се заинтересувахте от съчетаването на храни и вина? - Освен водка, с всичко друго се съчетавам. Виното не е изключение…

5. Нека поговорим за момент за вашето чувство за стил във виното и извън него? -

А. Да драска, но не на небцето, а в сърцето!

В. Да има интрига , но да е разпознаваемо(т.е. да си личи, че освен напит съм и начетен)!

С. Да може да се пие по бутилка като пари и като липса на лоши усещания и послеусещания.

7. Ако имате пристрастия във виното, кое  Ви доведе там?  - Страстта е двигател и индулгенция за много неща, които не бихме направили на трезва глава. Тя е по опасна и от 5 литра вино

8.Какво е нещото, което хората не разбират за лозаро-винарската индустрия? Какви са вашите мисли как лозаро-винарската индустрия може да бъде по-приветлива? -

А. Вместо да се фокусираме само върху това как се прави вино, за всяка винарна трябва да се изисква и курс за гостоприемство. Да са добронамерено компетентни, но и да са мили и финансово отзивчиви.

В. И най лошото домашно вино е част от културата ни на пиене и споделяне. И докато не се   самоусетят великите винари и винарни, че пипуркат яко, за да продават дълго и скъпо, то  домашнярката ще си остане основна народопсихология и дял в отношението - един изпил, друг не продал!

9.Виното е въпрос на пари, приключения или опит? - Виното е един страхотен вариант за добре похарчени пари. Срещу които получаваш знания, култура, интерес и кеф. Не само във винен, а във всеки смисъл на тези думи непразни!

10.По какво различавате остроумието от чувството за хумор и кое понасяте само благодарение на чувството си за хумор? - Нищо не понасям, а и мен не ме понасят! Повечето ме обичат такъв непоносим. Всяко ущипване и ухапване го приемам с голяма благодарност,  защото е сигурен знак, че душевно и физически имам тактилност и вкус!

11.Задоволявате ли се с личните си надежди и кое Ви изпълва с надежда? - Надеждата, че хората около мен, макар и да остават все по малко, са качествени и достойни!