Разговори през април /гост Александър Генчев

Говорим с различниТЕ хора за техния опит, надежди и възгледи за живота във винения свят. Надяваме се, да опишем по-пълно винарската общност, която е в настоящето и ще помага за бъдещето, което любителите на виното искат и заслужават. Въпросите задавам АЗ - Стефка Свещарова, а щастието да отговорят е на тези, с които започнахме без комерсиални и прочие подбуди винените дни и нощи във Варна доста години назад, и продължаваме да търсим себе си чрез ВИНОТО!

Вино блог

Александър Генчев/винолюбител и колекционер /.

1. Нека да започнем с начина, по който стигнахте до винения свят. Кои бяха ранните  вина и какво пиете сега?

До любовта към виното достигнах сам, без семейна или приятелска намеса. В началото на 80-те години по време на първите ми студентски бригади, които бяха в лозята на град Бяла, Варненско и свързани с гроздобера. По това време се пиеше  вино само от местния Винзавод и така тръгна моята любов към виното. Първите  ми вина  бяха само български от районите на Дунавската равнина , Сакар и Сливенско-ямболския район. Сега вече съм почитател на вината от Стария свят - Италия, Испания, Австрия и Германия. Франция е оставена настрана поради сложното ценообразуване което имат!!!! Същевременно в годините преминах и през вината на Новия свят, но от тях бързо получих насищане на рецепторите. От време на време при добри попадения се връщам при тях-така  например наскоро в едни складове открих  ‘‘SENA 2006“ на удивително скромна цена!!!

 2. Какъв е образът на виното?

 Виното има различни образи в зависимост от индивида който го консумира -

- ПЪРВИ ОБРАЗ - домашно вино - много хора в България виждат себе си в този тип вино, и с него те изразяват себе си и много се гордеят с домашно си вино, което пък доста често не е за гордост, но такъв е народът ни!!!

- ВТОРИ ОБРАЗ - това са всички вина от България и целия свят с които са пълни всички немски супермаркетни вериги у нас, т.н. вина 'шир потреба' те задоволяват хората, които нямат по специално ценителско отношение към виното !!!

- ТРЕТИ ОБРАЗ - това са вината от специализираните магазини за вино, където се продават вина от реномирани винопроизводители от Стария и Новият свят.

3. Как се появиха градските ценители и каква част от хората се нуждаят от помощ за разбиране на виното?

Градските ценители на виното основно се появяват след промяната на социалния строй  у нас, след 1990г. и се увеличават след 2000г. със създаването на първите вино-клубове в  страната и организирането на клубните дегустации. В последните години основна роля за увеличаване на броя на виноценителите играят всички винени Фестивали и форуми, които се организират в големите градове  София, Варна, Пловдив и Бургас- ‘‘ВИНАРИЯ‘‘ , ‘‘ДИВИНО ТЕСТ‘‘, ‘‘ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА‘‘. Основно в София и Варна за хората, които се интересуват от вино и имат нужда да повишават винената си култура се организират ДЕГУСТАЦИОННИ  курсове и семинари.

4. Как за първи път се заинтересувахте от съчетаването на храни и вина?

Още от първите си стъпки във винопиенето, човек започва да се замисля и интересува кое вино с каква храна де съчетае. Така се достига и до създаването на най-хубавия винен празник Фестивал във Варна " ВИНО И ХРАНА"!

5.  Нека поговорим за момент за вашето чувство за стил във виното и извън него?

Стилът и модата във виното са много индивидуални и субективни. Те се определят от нивото на развитие на самия виноценител/любител -

- възраст

- професия

- кариера

- финансови възможности

- социални контакти

- семейна среда

- местоживеене

6. Ако имате пристрастия във виното, кое  Ви доведе там? 

 Моите пристрастия в сферата на виното са консумацията на вина от по-стари реколти, вина които са вече готови за пиене, най вече вина от Стария свят.

7. Какво е нещото, което хората не разбират за лозаро-винарската индустрия? Какви са вашите мисли как лозаро-винарската индустрия може да бъде по-приветлива?

Лозаро-винарската индустрия за последните 30г.  се разви изключително много-

- създадоха се голям брой изби във всички винени райони на България

- почти всички изби имат дегустационни зали и хотелска част, някои дори са и  СПА комплекси

- създадоха се възможности за винен туризъм

- организира се участие в гроздобера

- избите си създадоха електронни магазини и се улесни търговията с вино

8. Виното е въпрос на пари, приключения или опит?

Да , хубавото и специално вино е въпрос на финансови възможности. Желанието на винолюбителя да дегустира и колекционира различни вина и да посещава изби по света също е въпрос на пари!!!Да, и всичко това е едно голямо приключение и то е свързано с опита и подготовката на самия индивид!!!

 

7