Разговори през април /гост Камен Коев

Собствениците на винарни, винопроизводителите и персоналът преживяват много проблеми, за да поднесът на гостите „изживяване в страната на виното“. Първо купувате малко площ, засаждате лозето, поддържате почвата, берете гроздето, поддържате избата (обикновено в продължение на години), бутилирате вината, проектирате дегустационна зала и винарна, предлагате на пазара, отваряте избата за посещения, градите своя лоялна клиентела, която обожава вашите вина и не може да стои далеч от красивия ви имот. Може да отнеме години, за да намерите подходящите хора и консумативи, за да изградите тази мечтана Винарна!

Вино блог

Раговор с инж.технолог Камен Коев.

Казвам се Камен Коев, енолог съм и съсобственик на винарска изба Villa Bassarea, а също и на ‘‘Sakar - wine shop and tasting room‘‘. Заедно със съпругата ми Илиана Коева, която също е енолог, живеем от 15 години в гр. Харманли, където работим за популяризирането на винарските традиции в региона.

1.Как започнахте с винения бизнес?

Като естествено продължение на натрупания ми опит във винарския бранш, дойде идеята да създадем собствена винарска изба. За реализирането на тази цел ми помогнаха моите съдружници. Първият етап беше създаване и популяризиране на собствена марка вино – First Wine. Последваха и други проекти, които през 2014 г. прераснаха в закупуване и модернизиране на винарска изба.

2. Какъв е вашият стил на винопроизводител?

Опитвам се, когато правя вината, да дам максимална изява на качествата на гроздето. За тази цел през последните години използвам основно диви дрожди. Не съм привърженик на спонтанната ферментация, използвам и селектирани диви дрожди.

3.Как ЗНАЕТЕ, когато имате особено добра реколта?

За мен всяка реколта е добра, но някои реколти се отличават още в края на алкохолната ферментация, и очакванията са да се превърнат във висококачествени и добре оценени от публиката продукти.

4. В света на виното, на кого се възхищавате най-много и защо? Ако някой  Ви влияе той е винопотребителя или търговеца на вино?

В света на виното не подражавам на никого, а искам всяко вино да е индивидуално и със собствен характер. Опитвам се вината, които произвеждам, да са автентични. Ако се одобрят от потребителя, това означава, че работим в правилната посока. За мен е важно мнението на консуматорите на нашите вина.

5. Имате ли любимо вино или реколта, която сте правили?

Нямам определена реколта или вино, които да определя като мои фаворити. Една година Мерло може да се отличи най-добре, а друга година – Сира може да покаже своя пълен потенциал. Вина, които имат сантиментална стойност за мен  са останалите единични бутилки от определена серия или реколта, чувствам ги  специални.

6. Кои са полезните неща във вашата работа?

На първо място това е удоволствието, когато хората оценят моя труд. Освен това създаваме работни места в лозарския  и винарския бранш. Чрез тематичните дегустации, които провеждаме повишаваме винената култура в региона. За кратко време успяхме да наложим регион Южен Сакар като фактор в българския винен свят, поради сплотеността и общите усилия, които полагаме заедно с колегите от другите местни винарски изби.

7. Кои са най-странните думи, които сте използвали, за да опишете аромата  или вкуса на виното?

Аз вярвам, че качественото вино говори само за себе си. Изключително добро впечатление ми прави през последните години, когато чуя от винолюбители много точно описание на специфичните аромати на дадено вино, които са характерни за определен тeроар. Това показва задълбочени познания в областта не само на виното, но и на културата, която същестува в този регион.

8.Според вас има ли  сорт грозде, който  е подценен?

Не смятам, че има сорт грозде, който е подценен, но от сортовете, които съм винифицирал, заслужават по-голямо уважение – Памид и Димят.

9. Кои са трудните неща във винопроизводството година след година?

Разбира се, съществуват трудности пред винопроизводителите. Пример за това са лошите метеорологични условия, които не се влияят от човешка намеса и могат да се отразят неблагоприятно върху гроздето. Когато се положат много труд и усилия, вярвам, че тези препятствия могат да  се преодолеят.

10. Нито една тема не е толкова ‘‘плашеща‘‘ за мен, колкото виното . Чуваме толкова много експерти с толкова много различни възгледи, че е трудно да разберем на кой да повярваме. Тероар или винопроизводител ? Сорт или регион за гроздето? Да се декантира или да не се декантира? Да се върти или да не се върти? Как ще отговорите ?

Добрият винопроизводител трябва да стане част от тероара. Той трябва само да даде финални акорди за получаване на тероарно вино. Необходимо е българското винарско законодателство по-прецизно да районира винарските региони, за да може  да се обособят сортовете грозде, които са характерни за различните части на България. Вкусът на всеки човек е индивидуален и търпи развитие през годините, трябва да опитва и нови стилове вина. Поддържам тезата, че всяко вино заслужава специално внимание и предложено по атрактивен начин ще достигне до точния човек.

7