Разговор с продължение / гост Петър Илиев

Собствениците на винарни, винопроизводителите и персоналът преживяват много проблеми, за да поднесът на гостите „изживяване в страната на виното“. Първо купувате малко площ, засаждате лозето, поддържате почвата, берете гроздето, поддържате избата (обикновено в продължение на години), бутилирате вината, проектирате дегустационна зала и винарна, предлагате на пазара, отваряте избата , градите своя лоялна клиентела, която обожава вашите вина и не може да стои далеч от красивия ви имот. Посещението на Винарска изба може да бъде чудесен начин да се озовете по-близо до винопроизводител и да получите информацията, необходима за приготвянето на фантастичнаТА чаша . Посещавам немалко винарни и знам, че поддържането на актуални въпроси е важно, за да покажете уважение към самата винарна. Виненият бизнес има своя собствена култура. Дълги дни и уикенди в лозето, проследяване на виното в избата, бутилиране, маркетинг, промоция, дегустации на вината, обиколки, винено образование ... ... списъкът никога не свършва. Работата с вино е кариера, която запълва делници и празници. Трябва да имате невероятно търпение, страст и способността да поемате рискове, когато развивате вината си, докато са в избата. Това е трудна работа, но ползите в крайна сметка са също толкова невероятни.

Вино блог

На гости на  Петър Илиев - Главен Технолог на Винарска изба ‘‘Фоур Френдс‘‘ от нейното създаване през 2012 г.

‘‘Започнах да изучавам как се твори вино още в Техникума по Хранително Вкусова Промишленост в гр. Пловдив , след това завърших последователно бакалавър и магистър Специалност Технология на виното в Университета по Хранителни Технологии – гр. Пловдив през 2005 година .

Преди да се присъединя към Винарска изба ‘‘Фоур Френдс‘‘ съм  преминал през няколко винарски изби, всяка от тях различна по стил и начин на винопроизводство – от голямата изба характерна за 80-те и 90-те години на 20-ти век , през чисто нова модерно оборудвана винарна с близо  4000 дка лозя до  малката семейна изба.

През 2012 година приех предизвикателството да се присъединя към екипа на строящата се тогава Винарска изба ‘‘Фоур Френдс‘‘ в с.Горно Ботево , област Стара Загора и така до днес. Избата е построена в сърцето на лозовия масив откъдето идва гроздето и отговоря на всички съвременни стандарти за производство на високачествени вина с внимание към всеки детайл от производството. Гордея се, че стоя в основата на философията на избата и вината , които са позиционирани в три  серии – Фоур Френдс ,Зитара и Моргентау. Стремя се постоянно да се развивам в съответствие с моите възгледи за винопроизводство, да прилагам все  повече биоспособи при отглеждане на лозята и производството на вино и да търся характера на всеки сорт и тероар, и максималната му изява във виното.‘‘

1.Как започнахте с винения бизнес?

Като ученик  много се впечатлих , когато видях изписано името на човека направил едно емблематично вино за България и си казах, че искам някой ден и моето име да бъде изписано на бутилка вино с която да се гордея. След това се записах да уча Технология на Виното в тогавашния Техникум по Хранително Вкусова промишленост и така досега се занимавам с вино, и смятам че ще продължа да го правя още дълго.

2.Какъв е вашият стил на винопроизводител?

Стремя се да правя вина с индивидуалност и със  собствен характер, изразяващ максимално сорта грозде и мястото където е отгледано. Естествено влагам  и моята визия за това как да изглежда перфектното за мен вино – умерено, балансирано, хармонично и със свой собствен облик.

3.Как ЗНАЕТЕ, когато имате особено добра реколта?

Като че ли интуицията ми подсказва, че предстои добра реколта още от ранна пролет, когато лозата се събужда, когато имаме добри условия за развитие на гроздето. Най-сигурно е обаче когато приберем гроздето в избата и опитвайки го докато се превръща във вино  изпитвам истинско удоволствие и задоволство от това което сме постигнали !

4.В света на виното, на кого се възхищавате най-много и защо? Ако някой  Ви влияе той е винопотребителя или търговеца на вино?

Възхищавам се на всеки човек, който се е заел да прави вино, да отглежда лозе и се стреми да го прави по правилния начин. Има много винари по света, от които се опитвам да се уча, но най-много се възхищавам на тези, които  развиват определен лозов парцел  и изба, за да го  предават от поколение на поколение. По отношение на това кой ми влияе – търговеца или потребителя, бих казал че се опитвам да се вслушам и в двамата, но се стремя да следвам преди всичко моята философия.

5.Имате ли любимо вино или реколта, която сте правили?

По скоро бих казал, че във всяко вино има красота, има специфичност и не мога да откроя едно или две вина. Във всички вина съм вложил част от себе си, така че всички са ми любими. Естествено има реколти, които са по-добри и  други, които са ОСОБЕННО добри -  2013,2016,2017 и специално  2019.

6.Кои са полезните неща във вашата работа?

Бих отговорил с няколко думи : динамика, разнообразие, възможност да изявиш себе си чрез бутилка вино и разбира се удовлетворението, когато предизвикваш положителни емоции в хората чрез вината, които правиш.

7.Кои са най-странните думи, които сте използвали, за да опишете аромата  или вкуса на виното?

То това е част от магията на виното – няма странни думи когато го описваш. Най-важно е виното да е добре направено,  оттам нататък всичко е емоция, начин на усещане и при всеки е различно и вярно за самия него .

8. Според вас има ли  сорт грозде, който  е подценен?

Ако говоря за България бих казал два – Шардоне и Ризлинг.

9. Кои са трудните неща във винопроизводството година след година?

Мисля, че отговора е еднозначен, когото и да попитате – климатичните промени!

10.Нито една тема не е толкова плашеща за мен, колкото виното . Чуваме толкова много експерти с толкова много различни възгледи, че е трудно да разберем на кой да повярваме. Тероар или винопроизводител ? Сорт или регион за гроздето? Да се декантира или да не се декантира? Да се върти или да не се върти? Как ще отговорите ?

Да се консумира с удоволствие!