История в бутилка

До XVII в. виното било пренасяно и продавано в бурета. Стъклените бутилки имали редица недостатъци и най- вече лесно чупливи, производството им било скъпо, нямали еднаква форма и размер, а намирането на коркови тапи било трудно.

Вино блог

До XVII в. виното било пренасяно и продавано в бурета. Стъклените бутилки имали редица недостатъци и най- вече лесно чупливи, производството им било скъпо, нямали еднаква форма и размер, а намирането на коркови тапи било трудно. Около 1633 англичанинът сър Кенелм Дигби авантюрист и алхимик, „бащата на съвременната бутилка“ започнал да използва дървени въглища в пещите, като това довело до достигането на по-високи температури при производството на стъкло. Така и бутилките станали по-качествени. Те имали различни размери, но обемът им бил равен на количеството въздух, който белите дробове можели да поемат при издухването на отделните бутилки . Първата бутилка, направена по този начин била с вместимост 700 мл.

Съвременния си вид  бутилката за вино придобива през 1800 г., а цилиндричната форма и удълженото гърло на 750 мл бутилка се оказали много удобни за  опаковане , съхранение и транспортиране , поради което и до днес тя останава непроменена.

През IX в. основните клиенти на френските производители на вино са англичаните, а английската единица за измерване обем на течност е „имперски галон“, равняващ се на 4,554609 литра. За да се опростят сметките при преобразуването на мерните единици французите транспортирали виното от Бордо в 225-литрови бъчви или точно 50 галона, съответстващи на 300 бутилки от 750 мл. Тоест за да им е по-лесно, те приели, че 50 галона са равни точно на 300 бутилки. И до днес един галон съответства на шест бутилки, което е и причината кашоните с вино често да бъдат по шест. През 1821 г. компания, наречена Rickets of Bristol, получава патент за машина, която произвежда бутилки с еднакъв размер, във формата, която познаваме днес. 

През 1970 г. бутилка от 750 мл. е приета като стандартен размер в Европа.

Има десет различни размера, когато става въпрос за бутилка вино, която е стандартизирана по форма, като най-малката е само 187,5 милилитра, а най-голямата е  30 литра. Имената им идват от библейските царе. Виното е част от нашата история и ежедневие, така че не е изненадваща  връзката с нашето минало Като цяло все още не е известно как е започнала тази конвенция за именуване на бутилки, но историята винаги оставя следи за изследване.

0,1875 L -Piccolo или Split: еквивалентно на 1/4 от стандартна бутилка.

0,375 L -Demi или половина: еквивалент на 1/2 стандартна бутилка.

0,75 L -Стандартен: обичаен размер на бутилка.

1,5 L – Magnum: еквивалент на две стандартни бутилки. Magnum opus или Opus magnum (на латински: „велико дело“) е израз, отнасящ се до най-добрата или най-известната творба на даден автор, художник или композитор. Терминът може да бъде отнесен и към лично произведение-шедьовър на автора.

3 L – Jeroboam или Double Magnum: еквивалент на четири стандартни бутилки. Еровоам I е първият цар на северното царство Израел. Еврейската Библия описва царуването на Йеровоам  започнало след бунт на десетте северни израелски племена срещу Ровоам, който сложил край на Обединената монархия. Еровоам царува 22 години. 

6 L – Methuselah: еквивалент на осем стандартни бутилки. Матусал е библейски патриарх и фигура в юдаизма, християнството и исляма. Той има най-дългата продължителност на живота от всички, дадени в Библията, умира на 969 години.  Матусал е син на Енох, бащата на Ламех и дядото на Ной.

9 L – Salmanazar: еквивалент на дванадесет стандартни бутилки. Името Салманасар, превеждано от съвременниците като Салману-ашаред в Асирия и Шулману-ашаред във Вавилония, е било давано само на асирийските монарси и никога не е било давано на никой друг освен на краля. Това предполага, че е било изключително царствено име, прието от Салманасар V и четиримата предишни царе, които са използвали името, вероятно при възкачването им на позицията на престолонаследник. Името означава „ Салману -  най-важният“,

12 L – Balthazar или Belshazzar: еквивалент на шестнадесет стандартни бутилки. Балтазар традиционно наричан крал на Арабия и е дал дара  смирна на Исус.  В католическата църква той се счита за светец, както и другите двама мага посетили младенеца Исус след раждането му.

15 L – Nebuchadnezzar : еквивалентно на двадесет стандартни бутилки. Навуходоносор завладява Асирия, Египет, но най-известното му завоевание е Йерусалим, което е записано в Библията. Някои го наричат безмилостен, жесток крал, който разрушава Йерусалим и принуждава  еврейския народ да отиде в изгнание .

30 L – Melchoir: еквивалент на четиридесет стандартни бутилки. Свети Мелхиор или Мелихиор се предполага, че е един от библейските магове заедно с Каспар и Балтазар, които са посетили младенеца Исус след раждането му.

Вината Магнум са идеални за споделяне на партита, те са естетически елегантни и впечатляващи. Вината, наляти в тези бутилки, отлежават по-добре и по-дълготрайно, отколкото  отлежават в стандартни бутилки. По-старите реколти вино в Магнум вероятно ще бъдат в по-добро състояние от тези в бутилки от 750 милилитра.

Единствените недостатъци на Магнум бутилките са, че  ще бъдат по-скъпи от две стандартни бутилки от едно и също вино, поради увеличените производствени разходи.

Не всяка винарна непременно ще включи Магнум в избора си,а много често вината Магнум са по търсени от колекционерите. 

Практиката да се наливат бели вина в Магнум  не е често срещана, тъй като знаем, че белите вина отлежават по-кратко време от червените, но има специалните издания, които се пълнят по промоционални причини. Затова пък през юли 2018г.  немска дизайнерска компания пуска на пазара първата двупластова бутилка за вино. Предполага се, че Cooleo, както се нарича, може да поддържа виното студено, без да го поставя обратно в хладилника, тъй като неговият дизайн с двойни стени функционира като изолатор.

 

 

7