10.06.2011

Chef’s е ресторант на годината 2011

И тази година в традиционните награди на сп.“Бакхус“ най-добрите ресторанти, готвачи и сомелиери са от Варна и София.

Новини

Юбилейната 10 годишнина от раздаването на наградите „Ресторант на годината 2011 Бакхус — Acqua Panna и San Pellegrino“ бе организирана по нестандартен начин в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“. Майсторите от Cult Gourmet Catering осигуриха незабравими кулинарни емоции, а пет ресторанта /три от които варненски/ - Капитол, SASA, Акант руж, Bodega и DiWine - подготвиха специални менюта-презентации. За всеки гост-дегустатор гурме-разходката из парка беше различна. За едни тя включваше мус от див фазан с перли от токайско вино от варненския "Капитол" и телешко Татаки от столичния SASA, придружени от вина на "Румелия" и "Беса валей", за други - заешко пате в хамон от "Акант руж" от Варна и карпачо от щраус от софийската Bodega, с вина на "Меди валей" и "Братя Минкови", а за трети - шоколадови миниатюри от варненския DiWine и вина на "Черноморско злато".

Наградите за 2011 са:

РЕСТОРАНТ НА ГОДИНАТА - CHEF'S /Пасарелско езеро, местността Вуч, тел.0896 723 222/

АВТОРСКА КУХНЯ – Велин Великов / Варна, ресторант „Мусала“, „Гранд хотел Лондон“, тел. 052 664175/

ОТЛИЧНА СЕЛЕКЦИЯ НА НАПИТКИ - Енотеко UNO /София, бул. "Васил Левски" 45, 02 981 46 13/

СПЕЦИАЛНА ГРАМОТА за иновативен и нестандартен подход към винената листа получи варненският ресторант Акант руж / Варна, ул.“Ал. Батенберг“ 41, 052 696336/. Листата, която е дело на управителя и признат сомелиер Любомир Стоянов, е с единствено 10% надценка и се обновява с нови вина почти всяка седмица.

ДЕБЮТ - Yonko's Family Restaurant /Варна, ул. "Брегалница" 1, 052 610 290/

ВКУСНО МЯСТО - L’Etranger /София, ул. "Цар Симеон" 78, 02 983 14 17/

РЕСТОРАНТ НА ЧИТАТЕЛИТЕ - Leo's Pizza /София, ул. Искър 11, 087 864 28 2/

Чрез онлайн-гласуване, което се проведе между 1 и 15 април за втори път е избран Leo's Pizza. На второ и трето място по популярност сред читателите се наредиха съответно ресторантът-винарна от Варна „DiWine“ и софийския „Скарабар“.

Как се извършва оценяването: Дегустатори посещават ресторантите при пълна анонимност, в качеството си на „тайни клиенти“. Те оценяват преживяването си такова, каквото би го видял всеки посетител. Оценките си те оформят с помощта на подробни таблици, в които е включен дълъг списък с елементи за осмисляне - от качеството на приборите и уменията на сервитьорите до свежестта на продуктите и концепцията на винената листа.