06.11.2019

Клубна среща на членовете на БАСВ ще се проведе на 4.Декември от 18.30 часа с любезното домакинство на ресторант "Бялата къща"

Специални гости : Винарска изба „Марян“ - основана през 2010 година с идеята за производство на качествени вина в малки серии.

Новини

Клубна среща на членовете на Българска Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите (БАСВ) на 4.Декември /вторник / от 18.30 часа с любезното домакинство на ресторант ‘’Бялата къща’’

Специални гости : Винарска изба „Марян“ - основана през 2010 година с идеята за производство на качествени вина в малки серии.

Избата се намира в село Марян, Област Велико Търново – на 5 км от възрожденска Елена. Построена в пазвите на Предбалкана, избата съчетава най-добрите условия за производство на вино с минимална намеса – студени нощи и топли дни през ферментационния период, постоянни температури през зимата и пролетта, осигуряващи спокойно стареене и отлежаване на виното, особеното климатично равновесие на Балкана, подходящо за създваане на уникални вина.

За производството на вината се подбира най-доброто грозде от наблюдавани лозя, отглеждано на южните склонове на Средна гора – землището на село Асеновец, Нова Загора.

Технологичното оборудване е произведено специално за избата в съответствие с класическата технология за производство на червени и бели вина.

Произвеждат се бели сухи вина – Совиньон Блан и Шардоне, Розе – купаж, и червено сухо вино – купаж от Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран.

Концепцията на технолозите и собствениците предвижда купажиране на червените вина, така че при съчетаването им да се подчертаят най-добрите характеристики на всеки сорт и едновременно с това сортовете взаимно да се допълват.

Високото качество на вината се гарантира както от доброто грозде, така и от внимателното прилагане на класическите методи за производство, с акцент върху щадящи ръчни операции и непрекъснат технологичен контрол.

През 2011 година е произведена първата реколта вина:

ШАРДОНЕ 2011 г. Серия от 3300 бутилки.
СОВИНЬОН БЛАН 2011 г. Серия от 2500 бутилки
РОЗЕ 2011 г. Серия от 2800 бутилки
Купаж от Мерло, Каберне совиньон и Каберне фран.
КЮВЕ 2011 г. Серия от 4400 бутилки.
Купаж - Мерло-60%, Каберне совиньон – 33% и Каберне фран – 7%
Ферментирало и отлежавало 9 месеца в дъбови бъчви.
КЮВЕ 2011г. Серия от 5500бутилки
Купаж - Каберне Совиньон – 60%, Мерло – 20%, Каберне Фран – 20%
Ферментирало и отлежавало 12 месеца в дъбови бъчви

На проведения от 15 до 18 юни 2012г. в София Първи Международен Балкански Винен Конкурс и Фестивал Розе 2011г. е отличено със сребърен медал и е представено от Каролайн Гилби, MW, в рамките на лекцията „Изгряващи звезди от Балканите“

Избата предлага възможности за винен туризъм – обиколка на избата и дегустация.

В близост да избата са разположени няколко къщи за гости, които предлагат възможности за настаняване.

Къде: Винарната на ресторант ‘’Бялата къща’’ кв.Чайка

Кога: начало 18.30 часа

"РИТУАЛ" по приемане на нови членове на БАСВ ще бъде изпълняван по време на клубните срещи

P.S. плащането на чл.внос/ 50 лв встъпителна еднократна и 50лв годишна / може да бъде на две вноски за календарната година

"Алианц Банк България" АД
BG 77BUIN95611000117914
BIC BUINBGSF
Българска Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите