06.11.2019

Клубна среща с Languedoc

Клубна среща на членовете на Българска Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите (БАСВ) на 18.февруари /вторник / от 18.30 часа с любезното домакинство на ресторант ‘’Бялата къща’’ Специални гости : Moulin Ltd

Новини


Клубна среща на членовете на Българска Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите (БАСВ)  на 18.февруари /вторник / от 18.30 часа с любезното домакинство на ресторант ‘’Бялата къща’’

Специални гости : Moulin Ltd./ http://moulin.bg/

 

История на Chateau Massamier La Mignarde

Massamier La Mignarde е древно шато с площ 70 хектара, разположено в бутиковия район Лангедок в подножието на Черната планина, в близост до древния град Минерв.

Във времената на Римската империя, легионер на име Максимус се установил в околностите и кръстил своето имение Максимана, днешният Масамие.

Последните няколко века имението е собственост на семейство Жак Вен, които са изцяло отдадени на отглеждането на качествени вина.

Шатото се намира в сърцето на най-добрия винен регион във Фрация – Лангедок, а лозята са разположени на  три от най-добрите контролирани (AOC) района в Лангедок: Минервоа; Минервоа Лa Ливиниер; Склоновете на Периак

 

За Лангедок (Languedoc)

Най-динамично развиващите се винарски райони на Франция се намират в южната част на страната, където е именно областа Лангедок-Русийон.

Лозята на Лангедок-Русийон (Languedoc-Roussillon) са изключително обширни и с невероятно разнообразие от тероари, но малко хора знаят, че става дума за най-голямата винарска област в света.

Лозовите масиви се простират от подножието на Пиренеите чак до делтата на река Рона и са на територията на четири департамента. От тази област идват 40 % от френските вина. Виното се появява по земите на Лангедок-Русийон (Галия, по онова време) чрез етруските търговци, през VІІ в. пр.Хр. Постепенно римляните се сдобиват със земи в днешния Лангедок-Русийон, където започват да отглеждат лозя. Голямо предимство за износа на местно вино из цялата Римска империя се оказва лесният достъп до Средиземноморието. След масово изкореняване на лозя през 80-те години местните винари започват да залагат изключително на качеството и резултатът не закъснява - на областта е присъдено регионалното контролирано наименование за произход AOC Languedoc.

 

Вината, които ще опитаме

Arjolle Blanc 2013

Les Oliviers Blanc 2012

Les Oliviers Rose 2012

Les Oliviers Rouge 2012

Chateau Saint-Esteve Rouge 2010

 

Вината ще представи нашия колега и приятел Кирил Бориславов

 

Къде :  зала коктейл ’’ ресторант ‘’Бялата къща’’ кв.Чайка

Кога: начало 18.30 часа

 

Ще имате възможност  да закупите куверти за празника на 1.03 /5-ти Рожден ден на БАСВ/

 

"РИТУАЛ"  по приемане на нови членове на БАСВ ще бъде изпълняван по време на клубните срещи

P.S. плащането на чл.внос/ 50 лв встъпителна еднократна и 50лв годишна / може да бъде на две вноски за календарната година

"Алианц Банк България" АД
BG 77BUIN95611000117914
BIC BUINBGSF
Българска Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите