Клубна среща с вината на "Александра Естейт"

10-ти март /вторник/, 18.30 часа, Зала ‘’коктейл’’ р-т Бялата къща, Варна.

Дегустации

Уважаеми колеги,

Клубна среща на 10.март /вторник/

Зала ‘’коктейл’’ р-т Бялата къща ‘’

18.30 часа

 

Специални гости :  Alexandra Estate.

Началото е поставено през 2012 година със закупуването на 200 декара първокласни лозя в региона Сакар, доказал се като един от най-известните винарски региони в България. Лозята на Alexandra Estate в село Орешец, Харманлийско,  са в първа година плододаване, когато привличат вниманието на експертите, а близостта им със 100 годишна дъбова гора и разположението им в подножието на Източните Родопи допринася още повече за избора им.

Изложението на лозята е северно. Това дава възможност на гроздето да запази добри киселини, дори в този регион с обичайно горещ климат.  Сортовете, които се включват във вината на имението, са: Сира, Малбек, Каберне Фран, Пино Ноар, Мерло, Шардоне, Марсан, Русан, Семийон и Вионие.

През 2013 г. Alexandra Estateсе разширява с още 100 дка лозя в село Ракитница, Старозагорско, разположени на 300 м надморска височина, а карбонатните им почви ще допринесат за отличното качество на гроздето, засадено върху тях. Каберне Фран, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, Совиньон Блан, Шардоне и Семийон ще дадат първия си плод през 2016 година.

Това, което отличава Alexandra Estate при отглеждането на лозята, са принципите на органичното и биодинамичното земеделие.

През 2014 г. AlexandraEstateще произведе общо 30 000 бутилки вина: бели, розе и червени. През същата година ще започне и изграждането на винарна в село Ракитница, в която ще се произвеждат до 60 000 бутилки. На етап проектиране е и втората винарна на Alexandra Estate с по-големи възможности за производство в село Орешец.

За винификацията са използвани собствени френски бъчви с капацитет 225 литра и 300 литра. Всички вина, с изключение на ALEXANDRA SAUVIGNON  BLANC 2013, са ферментирали и отлежавали в бъчви, като дори и  розето е частично ферментирало във френски дъб.

За Alexandra Estate работят доказани специалисти:  отглеждането на лозята е поверено на Атанас Шидеров и Ерик Моро, а за винификацията и създаването на блендовете се грижат Александър Велянов и Тиери Хаберер. 

 

Ще дегустираме:

Александра Естейт Верментино 2013
Александра Естейт Шардоне & Совиньон блан  БФ 2013

Александра Естейт Розе - Мурведр & Гренаж 2013

Александра Естейт Мурведр & Сира & Вионие - 2013
Александра Естейт Резерва Мерло & Каб. Совиньон & Каб. Фран

Може да закупите куверти за празника на БАСВ /шести рожден ден/

"РИТУАЛ"  по приемане на нови членове на БАСВ ще бъде изпълняван по време на клубните срещи

P.S. плащането на чл.внос/ 50 лв встъпителна еднократна и 50лв годишна / може да бъде на две вноски за календарната година

"Алианц Банк България" АД
BG 77BUIN95611000117914
BIC BUINBGSF
Българска Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите