„Винария 2018“ - дебют на новата реколта вина и завръщане на плодовите ракии

Новата реколта вина, които още не са показани никъде, ще направи своя дебют на изложбата „Винария 2018“. Тя ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.

Дегустации

Новата реколта вина, които още не са показани никъде, ще направи своя дебют на изложбата „Винария 2018“. Тя ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив. Български и чуждестранни производители и търговци ще представят своите колекции на най-престижния форум на лозарството и винарството в Източна Европа. Неговото 26-о издание ще демонстрира по-богат асортимент от високо алкохолни продукти, като уиски, коняк, узо, и повече видове плодови ракии, превръщащи се в новото увлечение на ценителите.

Над 50 изби ще се представят в уникалния Град на виното и деликатесите. Ценителите ще тестват продукти на елитни български производители и малки серии с ексклузивно качество от бутикови винарни.

Посетителите ще дегустират новата реколта. Виното от  2017 г. ще бъде на изключително високо ниво, тъй като по качество гроздето е в топ 5 за последните три десетилетия, заяви неотдавна директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Според него не се очаква скок на цената. Тази прогноза подсказва, че на „Винария“ ще бъдат презентирани  уникални и достъпни продукти. 

Любителите ще могат да опитат също вина от Португалия, Франция, Италия и други страни, изделия на дестилерии от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина. Своя дебют на изложбата правят най-изтънчените и стари марки шотландско уиски, луксозни видове гръцко узо.

Сред изненадите на „Винария 2018“ е първият и единствен в света бял коняк, носещ името „Антарктика“, тъй като запазва качествата си дори при минусовите температури на полюсите. Прозрачната течност има мирис на цветя и плътен вкус, определен от създателите му като „смразяващо неповторим“. Произведен е от известната френска дестилерия „Годе”, както и 50-годишният коняк „Ренесанс“ в гарафа от кристал и злато.

Новост са крушовият коняк и конякът за храносмилане с вкус на портокал. Те се вписват в модната тенденция за ясно изразени плодови акценти при високо алкохолните напитки. Според експерти на „Винария 2018“ ще видим триумфално завръщане на плодовите ракии. Те са много по-силно представени  в сравнение с предишни години. 

Сега Градът на виното ще бъде още по-голям. Ще събере утвърдени и нови производители и търговци. Отново ще изкушава с впечатляваща палитра от вина и напитки, а също - храни и гурме специалитети, предлагани от участници в Международната изложба на хранителната индустрия „Фудтех 2018“.

Оригиналният формат предоставя обща сцена за презентиране производители и търговци на вина, алкохолни напитки, хранителни продукти, специалитети и подправки. Той става кръстопът на вкусове и наслади, присъщи на елегантния стил на живот. Магията на виното и кулинарията разкриват своето очарование в атрактивна среда и завладяваща атмосфера, които привличат хиляди посетители.

Международната изложба „Винария“ показва също нови технологии, техника,  оборудване и материали за създаване на лозя, отглеждане и преработка на грозде, опаковане и съхранение на изделията. Тя е под егидата на Министерство на земеделието и храните, а основен партньор е Националната лозаро-винарска камара. Миналата година участваха близо 150 компании от 18 държави.

„Винария“ отново се организира паралелно с Международната селскостопанска изложба „Агра“, специализираната „БиоАгра“, „Фудтех“, новата проява „Дибла – идеи и продукти за интериора“, която разширява изложбата „Хорека Пловдив“, изложенията „Апи България“ - за пчеларство, и „Вкусове от Италия“. Съвместното им провеждане се превърна в едно от най-мащабните икономически събития на Балканите, своеобразна „среща на върха“ за бизнес елита от най-перспективните отрасли на икономиката. Очакват се над 45 000 посетители от България и Европа. 

8