Класация месец МАЙ — дегустация ВИНА от ЮЖНА АФРИКА

За основател на южноамериканското винарство се счита Jan van Riebeeck. Той акостира с кораба на Нидерландската-Източноиндийска компания на 22 юли 1655г. в залива на Капщат, носеки със себе си няколко лози.

Дегустации

Идеята му: по това време виното представлява по-качествена провизия за корабите от замърсената вода, освен това е добра профилактика срещу скорбут. Надали първото произведено в Залива на Капщат вино се е числяло към вкусовите и ароматни висини на винения свят, но пък и първите заселници, главно приключенци и моряци, не са могли да се нарекат точно рафинирани енолози. Толкова по-добри в правенето на вино обаче са хугенотите, които през 1685г. са прогонени от Луи XIV от Франция и през Холандия достигат Южна Африка. Те се заселват във Франчхук (Franschhoek – френско кътче).

През 1806г. и 1861г. южноафриканското винарство изживява кратък период на разцвет. Наказателните мита на английската корона ограничават френския износ и британците, в ролята си на господари-колониалисти, задоволяват нуждите си от вино с южноафриканското. С отменянето на тези мита, французите отново възвръщат позициите си, което е значително препятствие пред южноафриканското винарство, а след 1885г. листната въшка нанася следващия, изключително сериозен удар. Едва след края на Апартейда през 1993-94г. винарството в Южна Африка влиза отново в успешен и плодотворен период.

Въпреки стабилната годишна продукция от около 8,8 мил. хектолитра, самите южноафриканци не са особено активни потребители на собственото си вино: годишното потребление на глава от населението възлиза на 9,1 литра. При това положение винарите насочват усилията си за реализиране на продукцията главно към износа. Качеството на южноафриканското вино се покачва непрекъснато. Създадените преди десет години лозя вече са достигнали възраст, която позволява достатъчно екстракт и интензивност на вината, особено червените.

Региони

Южна Африка е разделена на Regions, Districts, Wards и Estates (отделни изби). По-важните региони са Stellenbosch (Стеленбош), Paarl, Franschhoek, Constantia, Swartland, Worcester, Overberg (Walker Bay, Elgin), Durbanville.

Сортове

За себе си Южна Африка мисли като за страна на бялото вино. Наистина от около 118 000-те хектара площи 4/5 са засадени с бели сортове, но трябва да се отбележи, че това са предимно сортове като коломбар (Colombard) и шенин блан (Chenin Blanc), които принципно дават не особено впечатлителни вина. В миналото голяма част от тези вина са дестилирани или преработвани в подсилени. Едва с изместване на акцента от количеството върху качеството, започва усиленото засаждане на червени винени сортове. Наред с класическите сортове от Бордо, като каберне совиньон, мерло и каберне фран, усилено се засаждат и малбек, пети вердо, както и сортовете от Долината на Рона – мурведр и гренаш. Към тях трябва да се добавят совиньон блан и шардоне от белите сортовете и разбира се местният пинотаж (Pinotage). Получен от кръстосването на сензо (cinsault) и пино ноар, пинотажът е съкровището на Южна Африка в днешното универсален винен свят. Заедно с шираз и каберне совиньон той участва в т. нар. Cape Blends, но има и доста чисто сортови вина от пинотаж, с които някои от местните винари впечатляват публиката.

От vinoto.com

Резултати от проведената дегустация:


ДЕГУСТАЦИЯ ВИНА ОТ ЮЖНА АФРИКА
СОРТ ПРОИЗВОДИТЕЛ/БРАНД РЕКОЛТА СРЕДНА ОЦЕНКА
Chenin blanc Kleine Zalze 2008 84,97
Chenin blanc Fleur du Cap 2008 84,61
Sauvignon blanc Kleine Zalze 2008 83,05
Chardonnay Juno 2008 84,97
Chenin blanc L’Avenir Laroche 2006 82,62
Chenin blanc Vineyard Selection Kleine Zalze 2008 85,79
Tinta Barocca Allesverloren 2006 83,15
Shiraz Juno 2007 86,20
Pinotage Fleur du Cap 2006 83,45
L’Avenir 2005 /Cab.Sauvignon & Merlot & Cab.franc/ Laroche Laroche 2005 86,38

Легенда:

100 – 95 т. – изключително вино, класика
 94 – 90 т. — вино с превъзходен характер и стил
 89 – 85 т. — отлично вино със специфични достойнства
 84 – 80 т. — добро, до много добро вино
 79 – 70 т. — средно подходящо за консумация вино, което може да има малки недостатъци
 Под 69 т. — лошо, не става за пиене и не се препоръчва