30.09.2009

Уникален за България формат на Кулинарно състезание стартира в Добрич

Над 100 ученици от 25 професионални гимназии по туризъм в страната ще демонстрират своите умения пред международно жури от професионалисти

Новини

От 30 октомври до 01 ноември Евро-Ток България, HRC Кулинарна Академия, гр. Добрич и Асоциацията на Училищата по хотелиерство и ресторантьорство ще проведат Националното Кулинарно състезание между професионалните училища по туризъм.

Състезанието между професионалните училища по туризъм се провежда за 13-ти пореден път, но различното тази година е напълно новия формат на събитието. Младите кулинари ще се състезават помежду си в изключително модерна професионална среда в залите на единствената на Балканския полуостров кулинарна академия, а барманите и сервитьорите ще се представят на специално оборудвана сцена в зала с капацитет за 500 души публика. Журито, което ще оценява младите таланти, ще е съставено изцяло от международно признати професионалисти, сред които топ готвачи от Италия, Румъния, Мексико и Испания.

Събитието ще бъде открито на 30 октомври, Международния ден на Готвачите, в театър “Йордан Йовков”, гр. Добрич. Церемонията по награждаване на победителите е също на знакова дата - 1 ноември, Деня на Народните Будители – символично избрана, за да “събуди” българската кулинария и да я изведе до нивото, което тя заслужава.

На 31 октомври от 09.00 ч. е планирана Пресконференция по повод състезанието, която ще се проведе в HRC Кулинарна академия, гр. Добрич, адрес: ул. България № 3.

В надпреварата ще вземат участие около 25 училища от цялата страна с отбори от готвач, сладкар, барман и сервитьор.

Младите кулинари /готвачи и сладкари/ ще приготвят по една предварително зададена рецепта. Техните връстници бармани и сервитьори също ще се представят по нови, съобразени със световните тенденции, правила.

В духа на световно възприетите критерии за този род състезания, участниците преминаха предварително обучение, организирано от инициаторите на новия формат на състезанието – Евро-Ток България. В началото на месец септември в София участниците бяха обучени на специални модулни кулинарни тренинги. Преподаватели от HRC Кулинарна академия и Шеф-готвачи Евро-Ток показаха пред бъдещите състезатели технологията и техники при приготвяне на всяка една от рецептите.

По време на цялото състезание, като съпътстваща програма в Театър “Йордан Йовков”, гр. Добрич /разполагащ с 500 места/, ще бъдат показани завидни кулинарни демонстрации, в които ще вземат участие, както действащи професионалисти, Шеф-готвачи от Евро-Ток, така и студенти от Кулинарната академия.

За всички участници, учители и директори ще бъдат организирани кулинарни презентации, кръгли маси и демонстрации на най-новите тенденции в областта на кулинарното и барманското изкуство.

Повлияни от световните тенденции в развитието на кулинарията, Евро-Ток България, HRC Кулинарна академия и Асоциация на училищата по ресторантньорство и хотелиерство, обединяват сили, предлайки абсолютно нов формат на състезанието, за да фокусират върху професията на българския готвач и да отговорят на потребностите на новото време, като я представи по интерактивен начин и наблегнат върху нейните предимства. И разбира се, не на последно място да мотивират бъдещите професионалисти да инвестират в себе си и да изберат да практикуват професията, в която се обучават.

Партньор на събитието е и Българската Асоциация на Сомелиерите и Виноценителите.
Национално кулинарно състезание между Професионалните училища по туризъм, Добрич 2009
Работна програма:


30 октомври:
До 16:00 ч.

Пристигане и настаняване на участниците и асистиращите звена

18:00 – 20:00 ч.

Официално откриване на състезанието и техническа конференция в театъра /за всички участници – ученици, преподаватели, директори, част от Шеф-готвачите, ангажирани с асистентски дейности/

21:00 ч.

Работна вечеря

31 октомври:
09:00 ч.

Прес-конференция за медиите – в Кулинарна академия;

09:00 – 18:00ч.

Същинска състезателна част - в Кулинарната академия /бармани на сцената на театъра/

10:00 – 17:30ч.

Съпътстваща програма от Шоу-демонстрации на сцената на театъра /съчетана със състезанието на барманите/

14:00 – 17:00 ч.

Кулинарни семинари за директори и преподаватели; презентации на фирмите партньори – в залите на Международен колеж по туризъм, Албена;

17:30 – 19:00 ч.

Продуктови презентации на фирмите партньори пред всички участници /на сцената на театъра/

20:30 ч.

Официална вечеря по закриване на състезанието;

01 ноември:
09:15 – 10:00ч.

Продуктови презентации

10:00 – 12:00 ч.

Церемония по награждаване на победителите, отново в театъра. Награждаването ще се извършва в категории. /награждаващи – офциални гости, представители на фирмите партньори/

След 12:00 ч.

Отпътуване на участниците