„При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.“
Наполеон

НАЦИОНАЛНАТА ЛОЗАРО-ВИНАРСКА КАМАРА ДАДЕ НАЧАЛО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДЕГУСТАЦИИ 2010

2010-02-23 10:07:30

ЧУЖДЕСТРАННИ ДЕГУСТАТОРИ ОЦЕНЯВАТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ВИНА ЗА ГОДИНАТА

Днес, 22 февруари, във виенския павилион на Пловдивския панаир, бе дадено началото на Националните дегустации 2010, на които ще се определят носителите на „Златния ритон” - най-престижните ежегодни винени награди.

За първа година половината от членовете на дегустационните комисии са световно признати експерти-енолози и еножурналисти: Каролин Гилби от Великобритания, Греъм Брадшоу от Нова Зеландия, Джовани Гардена от Италия, Ото Гайгс от Швейцария и Дейвид Фюрер от САЩ. Стартът бе даден от председателя на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

„Участието на чуждестранни дегустатори в комисиите, цели да осигури прилагането на световни критерии при оценяване на конкурсните проби, което е условие за по-добра и професионална реклама на българското вино по света, и защитава имиджа на конкурса, като допринася за международния му авторитет”, обяви председателят на камарата проф. Пламен Моллов.

В Националните дегустации 2010, участват 594 броя проби вина, 69 проби ракия и 13 проби винено бренди. Тази година дегустационните проби са с 15% по-малко в сравнение с миналата година и са в рамките на прогнозния спад от икономическата криза. Според експертите в бранша голяма роля играят и по-високите критерии за оценка на качествените българските вина.

Проф. Пламен Моллов обяви, че Националната лозаро-винарска камара започва консултации за промени в Закона за виното и спиртните напитки. Стъпката е провокирана от нелоялната конкуренция на производители на домашно вино, които не са регистрирани като търговци, но пласират продукцията си към пазара. Бе даден пример с масова продажба на домашно произведен алкохол в хотелски вериги, което влияе отрицателно върху имиджа на българското вино.

„От 20 години идвам в България и виждам много положителни промени във винената индустрия. Сега е важно да се разграничи домашното производство на вино от качествените индустриални продукти. Положително е, че много от винарските изби в България вече инвестират в собствени лозя, което подобрява качеството и имиджа на българското вино. Вече гроздето расте в лозята, а не в каросериите на камионите.” каза Каролин Гилби. Енологът Джовани Гардена допълни, че в Италия има закон, който забранява търговията с домашно произведено вино. „Немислимо е вино, произведено за домашна консумация да се продава в търговската мрежа. Стриктно се следи виното в търговската мрежа да е със сертификат за произход, качество и платен акциз.”

Тазгодишните награди ще бъдат раздадени на специална церемония „Нощта на „Златния ритон”. Новите послания и визия на спектакъла ще осъществят идеята на ръководството на НВЛК за повишаване престижа на винената индустрия и ще създадат условия на всички земеделски и индустриални браншове за взаимодействие. На бала ще бъдат поканени посланици на държави с традиции във винопроизводството и на държави, които са потенциални пазари за българското вино. В рамките на Винария 2010, НЛВК ще организира кръгла маса с участието на лектори от Франция и Италия. Ще бъдат дискутирани темите за винения туризъм и международния опит в усвояването на европейските фондове; дегустации на наградените вина, както и курс по дегустации за любители.

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.