bonum vinum laetificat cor hominis_ (бонум винум летификат кор хоминис) — доброто вино весели сърцето на човека
Латинска поговорка

Бутилките Lafite'08 с китайски йероглиф

2010-10-27 20:50:30

Бутилките на Chateau Lafite Rothschild 2008 са с китайския йероглиф за цифрата „8“. Това е по случай стартиралия проект на Domaines Barons de Rothschild (Lafite) за засаждане на лозя и производство на вино в Китай.

Йероглифът „8“, който се смята за носещ шастие в Китай, ще бъде поставен на всяка бутилка и магнум на Lafite 2008.

„Освен всичко останало видът на йероглифа прилича много на склоновете, където са разположени лозята и по този начин отбелязваме нашия винен проект в Китай“ казва говорителката на Lafite. “Бихме искали по този начин да напомним за това начинание на всички, които ще пият след няколко години тази чудесна реколта“

Lafite в партньорство с CITIC, най-голямата държавна инвеститорска компания разработват 25 хектара лозови насаждения на полуострова в Бохайския залив в китайската провинция Шандун, близо до град Пенлай. Някои коментатори описват полуостров Шандун, намиращ се на на 500 км южно от Пекин и на 800 км. северно от Шанхай, като китайското Бордо.

Междувременно, слухове, че Château Mouton-Rothschild е избрал китайски художник да нарисува етикетите на реколта 2008, повишиха спекулативно цената на бутилките в края на 2009 г. Mouton разкри новия етикет на 2008 едва сега, в края на тази година.

Числото „8“ е изключително важно в китайската култура. Огромни суми пари се плащат за телефонен или автомобилен номер само от осмици. Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин започна точно в 8 часа 8 минути и 8 секунди на 08.08.2008 г.

Decanter.com, 26.10.2010, автор: Richard Woodard, превод: Г.Филипов

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.