bonum vinum laetificat cor hominis_ (бонум винум летификат кор хоминис) — доброто вино весели сърцето на човека
Латинска поговорка

Председателят на УС на БАСВ Стефка Свещарова изнесе лекция на тема „Култура на винодегустацията” пред студенти на Нов български университет

2016-03-02 08:04:45

Лекция на тема „Култура на винодегустацията” изнесе Председателят на УС на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите г-жа Стефка Свещарова пред студентите от БП „Туризъм” на Нов български университет.

Лекция на тема „Култура на винодегустацията” изнесе Председателят на УС на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите г-жа Стефка Свещарова пред студентите от БП „Туризъм” на Нов български университет. Тя беше гост-лектор по покана на департамент „Бизнес администрация” и представи пред студентите по Хотелиерство и ресторантьорство темите за културата на винодегустацията и професията на сомелиера.

В началото на лекцията, модераторът на събитието - доц. д-р Соня Алексиева, представи накратко историята и дейността на БАСВ, както и нейните основни цели и партньори. Студентите се запознаха с най-интересните инициативи на Асоциацията от създаването й през 2009 г. до днес, както и с организирането на Международното изложение „Фестивал вино и храна” в партньорство с Община Варна в морската столица вече четвърта  година.

Лекцията на Стефка Свещарова допълни от гледна точка на практиката теоретичната част от темата за работата в съвременния ресторант (култура на винодегустацията, специфика на винопроизводството, съдържание на винена листа и др.). Тя представи професионалното място на сомелиера в съвременното ресторантьорство и отговори на многобройните въпроси на студентите – от класата на най-добрите европейски вина  до успехите на българските изби. Заедно с аплодисментите на студентите, г-жа Свещарова получи и монографията „Туризъм и културно наследство”, издание на НБУ.

Powered by GenesisD
IP Publishing Platform FIL Ltd.