ВИНО И ТУРИЗЪМ - ЕДНА ИДЕЯ ПО-БЛИЗО СЛЕД ITB - BERLIN

“Трябва да развивате винен туризъм” са думи, които не един от нас е чувал от чуждестранните си приятели и партньори.

Статии

“Трябва да развивате винен туризъм” са думи, които не един от нас е чувал от чуждестранните си приятели и партньори.

За трета поредна година вино от различни малки и средно големи изби се предлагат за дегустация на щанда на България, който обикаля туристическите изложения в Берлин , Лондон, Москва, Париж, Киев и други.

Инициативата е на Mинистерството на туризма и е подкрепена от организации като Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите (BSWA), Българска асоциация на независимите лозаро- винари (BAIW) и много български изби, които помагат с мостри и рекламни материали.

Дегустациите предизвикват интерес към щанда, създават настроение, атмосфера и срещат въодушевление както от професионалисти, така и от потенциални или вече закупили почивка в България туристи.

"Ще идваме във Варна през юни, къде да отидем и какво да правим?", "Може ли да комбинираме почивката си в Банско с посещения на изби?", "Ще бъда в София след седмица по работа, имам два свободни дни след това, би ли ме посъветвал как да използвам дните, за да посетя винен регион?", "Бяхме в Пловдив миналата година, отиваме пак през септември, страхотен град. Има ли изби в региона, които можем да посетим?" – това са част от въпросите, които бихте чули около масата за дегустация на нашия щанд. Отговарям на всички техни въпроси с усмивка и с … вино.

Презентацията на вино е нормална практика на туристическите изложения на щандовете на Австрия, САЩ (Калифорния), Чили, Италия, Грузия, Армения, Полша и други „винени“ държави в различен мащаб и формат.

Мога да се похваля, че нашата винена дегустация беше най-достъпна и най-отворена за всички, но същевременно успяхме да запазим доброто ниво на професионализъм. За пример - дегустацията на Италия и Австрия бе само с покани и записвания в затворен сектор. Дегустацията на Чили се превърна в стълпотворение на хора, които искаха да "ударят по чашка", но не се интерсуваха какво е и от къде идва виното, а и колегите от Чили не бяха готови с подходящи материали.  Американската дегустация може да посетиш само срещу предостяване на визитка и записване на специално пригоден винен бар, като преди това трябва да изслушаш презентация с възможностите за винен туризъм в Напа, Мотрей, Санта Барбара, Орегон и други. Армения, Грузия и Полша направиха симпатични малки дегустации с интересни вина.

Нашата дегустация премина структурирано през бяло вино, розе, регионални сортове, международни сортове и „Резерви“ с постоянно присъствие в Топ 50 на класацията на „Ди вино“. Хората от другата страна на масата бяха: туроператори, занимаващи се с винен туризъм; издатели на гурме и туристически списания; студенти в хотелиерски училища; българи от смесени бракове, живещи в Германия с половинките си; германци в преклона възраст, разказващи с умиление за спомените си от България.

Разказах им за Digital Wine Conference в Пловдив и отзвукът за посетените от делегатите изби. 

Не пропуснах възможността да поканя всички на Фестивала „Вино и храна“ във Варна следващия месец /22-ри - 24-ти април/.

Обобщавайки, смятам собственото си присъствие в Берлин за успех. "В тази държава нищо не се прави" остава в миналото, в настоящето предлагаме прекрасна романтична нова дестинация за любителите на виното - „неоткрита земя“, история, модерни изби, семейни винарни, с винаги отворени врати, градове със зараждаща се "вино-бар култура“, а бъдещето зависи само от нас.

Марин Атанасов