Чаша червено вино на ден — задължително условие за добро здраве

Чаша червено вино на ден подобрява здравословното състояние, и причината за това е в спирта, който се съдържа в червеното вино, до това мнение стигнаха южноафриканските учени. Всичко се дължи на факта, че червеното вино вдига нивото на "доброкачествения" холестерин в кръвта и намалява процента на веществата, способстващи образуването на тромби.

Статии

Проведените наскоро от учените изследвания показали, че пациенти, които редовно употребявали по чаша червено вино /примерно по 300 мл. – което си е доста голяма чаша/ ежедневно в течение на четири седмици, са повишили съдържанието на "доброкачествения" холестерин в кръвта си на 16% и намалили фибриногена, който сгъстява кръвта, на 15%.

Но най-важното, оказало се, че чудодейното въздействие на червеното вино всъщност се дължи на наличието на спирт, образуван в процеса на ферментация на гроздовия сок. Например, хората, които по същото време употребявали ежедневно аналогични дози гроздов сок, не открили никакъв положителен ефект.

За благотворното влияние на червеното вино върху здравето, особено за сърдечносъдовата система е известно отдавна, но едва сега станало ясно, че главната заслуга е на спирта. Преди лечебният ефект е бил приписван на антиокислителите и другите, несвързани със спирта компоненти на виното.

Медиците смятат, че "доброкачественият" холестерин предотвратява възникването на проблеми със сърцето. Съществува мнение, че червеното вино е причината на така наречения „френски парадокс”, обясняващ защо французите, употребяващи много животински мазнини и имащи високо ниво на холестерин в кръвта, по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания.

Доказано е, че консумиращите вино употребяват по-здравословна храна и значително по-малко пушат в сравнение с тези, които пият други видове алкохол (бира или концентрат).