ИСТИНАТА Е ВЪВ ВИНОТО И ВЪВ …ФЪН ШУЙ

Интересната инициатива на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите да обедини темата за виното и китайското учение Фън Шуй, събра вчера на скай-терасата на хотел Best Western Varna над 50 гости и членове на асоциацията на юлската клубна среща.

Статии

Интересната инициатива на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите да обедини темата за виното и китайското учение Фън Шуй, събра вчера на скай-терасата на хотел Best Western Varna над 50 гости и членове на асоциацията на юлската клубна среща. По покана на БАСВ от София пристигна известният Фън Шуй експерт инж. Банко Пиронков, който постави книгата си „Фън Шуй за българи“ до вината на единствената в света винарска изба „Монтес’’ (Чили), построена според принципите на китайското учение.

Наистина ли Фън Шуй променя отношението към нашия живот, дом и  светоусещане? Наистина ли 6500-годишното учение рефлектира върху здравето, духовността и човешките възприятия? Трябва ли да отричаме нещата, които не познаваме или да не признаваме истините, които ни уязвяват? Много са въпросите, които засягат не просто промените, които можем да направим чрез Фън Шуй в дома, градината, двора, офиса и др. Много са идеите, които ще ни помогнат да намалим негативните влияния в детската стая, спалнята и кухнята, да минимизираме последствията от вредните излъчвания в бизнес сградата или в работните помещения.

Между автографите и наздравиците, участниците в клубната среща научиха много за Фън Шуй и добрите практики, които се препоръчват и при избора на място за къщата, и при проектирането на нова страда, и при обзавеждането на дома. Отговорите на тези и много други въпроси читателите могат да намерят в книгата или в сайта на инж. Банко Пиронков. Но в прохладната вечер, пред красивата морска гледка, гостите на БАСВ откриха връзката между хубавото вино и съветите, с които древното китайско учение може да промени и всекидневието, и бизнеса ни.

С любезното домакинство на хотел Best Western Varna и със специалното участие на екипа на „Сагакс“ ЕАД и Скай Кетъринг, Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите отвори вратата към нови познания за живота и здравето и …хубавото вино, пожела на членовете си дълго лято с още една интересна книга -  „Фън Шуй за българи“. Защо трябва и да сме информирани: безсмислено е механичното пренасяне на правила от древната китайска цивилизация в днешния български начин на живот, без да са отчетени спецификата и традициите му, както и нашата народопсихология.

Единствената в света винарска изба, построена според принципите на китайското учение, е  „Монтес“ (Чили), която е основана през 1988 г. от Аурелио Монтес и трима негови приятели. Първото ултра-премиум (супер-чилийско или икона) чилийско вино е Монтес  Алфа „М“ (класически бордо стил), представено през 1996 г., последвано през 2000 г. от Монтес Фоли (чиста Сира) и през 2005 г. от Пърпъл Ейнджъл (92% Краменер). Лозята се намират в Запалар, Лейда, Марчигуе и Апалта.

Винарната на „Монтес“  в Апалта  е съвременна сграда с уникален дизайн. Проектирана е от най-известните чилийски архитекти и е открита през декември 2004 г. Още в началото се взема решение да се изгради изцяло по принципите на Фън Шуй, като се вплетат в дизайна някои от основните елементи – вода, метал и дърво, осигурявайки хармония и позитивна атмосфера.

Вносител за България на вината на „Монтес“ е фирма „Сагакс“ ЕАД, която е най-новата компания в групата Калиман и е основана през 2013 г. Фирмата представя отбран брой изби и дестилерии в луксозния сегмент на кафе, вино и алкохолни продукти. Сред тях са вината на Belaire (Прованс-Франция), Cloud Chaser – Mont d’Azur (Кот де Прованс – Франция), Domain des Malandes (Шабли – Франция), Valduero (Рибера дел Дуеро – Испания),  Pago de Carraovejas (Пенафиел – Испания), Montes (Чили), Amayna – Garces Silva (Лейда – Чили), Matetic (Росарио – Чили), Undurraga (Чили), Dow’s Port (Дуро – Португалия), Rum Diplomatico (Венецуела), The London No.1 (Лондон – Великобритания), кафе Juan Valdez (Колумбия).

9